Nu doar masca ne ajută în pandemie. Noi recomandări de la INSP pentru interior și exterior
Nu doar masca ne este aliat în lupta cu SARS-COV-2. Riscurile infectării scad dacă respectăm reguli simple.
Institutul Național de Sănătate Publică vine cu noi recomandări. Printre ele, să aerisim des încăperile aglomerate și, pe cât se poate, să evităm să fim prea zgomotoși când vorbim.
Potrivit studiului făcut de Institutul de Sănătate Publică, riscul cel mai mic de îmbolnăvire cu Coronavirus este atunci când te afli în aer liber, de pildă într-un parc. Nu se afla nimeni în apropierea ta. Chiar dacă stai fără mască, sunt puţine şanse să te infectezi.
Lucrurile se schimbă în interior, mai ales în spații aglomerate. În contact prelungit cu alte persoane ne putem îmbolnăvi, chiar dacă purtăm masca. Specialiştii în sănătate publică vin cu recomandări.
Prima regulă, spaţiul închis plin de oameni trebuie să fie bine aerisit. A doua regulă, „liniştea” te poate salva de o infecţie cu Coronavirus. Dacă vorbeşti normal, nu strigi, nu cânţi, respectiv nu inspiri o cantitate mare de aer - riscul scade simţitor.
Explicaţia este simplă: cu cât inhalezi mai mult aer, care ar putea transporta particule cu virusuri, cu atât te expui mai mult infectării. Atenție, riscul ridicat poate duce la multiple efecte nedorite post-COVID.
Revenim la situația de mai devreme, dar schimbăm parametrii. Spațiu închis, neaerisit. Toată lumea vorbește tare, cântă și ignoră masca de protecție. Sau o poartă incorect.
În acest caz, studiul Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că riscul transmiterii SARS- CoV-2 la persoane asimptomatice este cel mai mare.
Specialiştii de la Institutul de Sănătate Publică susţin cu tărie că măştile vă pot salva de o eventuală infectare. Acoperirea feței şi nasului se poate face cu măşti simple, chirurgicale şi nu este neapărat nevoie de măşti respiratorii profesionale.