Studiu: Jumătate dintre români se declară „oarecum fericiți sau foarte fericiți”
Deși ne văităm toată ziua mai mult de jumătate dintre români se declară „oarecum fericiți sau foarte fericiți” - conform, unui studiu realizat, de o companie globală de sondaje.
Cei doi ani de criză sanitară şi războiul de la graniţă ne-au făcut să vedem viaţa cu alţi ochi. Media mondială a fericirii este de 67 la sută. Pe primele locuri sunt nordicii, iar la polul opus ungurii, turcii şi argentinienii.
6 din 10 români se declară mulțumiți de viață - adică 61% - cu 2 procente mai mulţi ca în 2020. Ce îi face pe oameni să se simtă împliniţi, acum după doi ani de pandemie?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bunăstarea fizică şi emoţională reprezenta cele mai mari surse de fericire pentru români, conform unui studiu realizat de compania de sondaje IPSOS. Un motiv în plus de fericire îl reprezintă o viaţă spirituală echilibrată - adică, să fie siguri că viaţa alături parteneri sau copii este una bună. Pe de altă parte acelaşi studiu arata ca pentru romani nu repreznită o sursă atât de mare de bucurie să aibă control asupra vieţii şi să simtă ca viaţa o ia pe un drum bun.
În comparaţie cu perioada pandemiei, acum cei mai mulţi vor să știe că au pe cineva aproape și că sunt sănătoși. Astfel a crescut procentul celor care se declară fericiţi dacă au partener ori dacă sunt iertaţi atunci când greşesc.
Dorian Cazacu, reprezentant IPSOS: „O creştere substanţial este dată de zona de familie, copii, toată zona de relaţii sociale şi inclusiv zona de spiritualitate, pandemia a fost un şoc masiv, pentru multă lume din multe puncte de vedere şi fiecare a trebuit să îşi găsească resorturile, pentru a face faţă cu brio acestei situaţii”.
Anca Maftei, psiholog: „Cu cât suntem puşi în fața suferinţei cu atât suntem mai aproape de noi înşine, atunci realizăm cu adevărat ce e relevant pentru noi. Toate aceste adversităţi ne pun față în faţă cu noi înşine şi realizăm ce ne face cu adevărat fericiţi, care nu este nimic altceva decât iubirea, iubirea sinelui”.
Femeile din România spun că sănătatea are un efect asupra fericirii lor, în timp ce bărbații acordă o mai mare importanță vieții sexuale.
Cei mai fericiţi din lume se declară olandezii, australienii, britanicii și chinezii. La polul opus se află cetățenii din Turcia, urmați de cei din Argentina și din Ungaria.