STUDIU. Ce s-a descoperit la persoanele vaccinate cu AstraZeneca la prima doză și Pfizer la rapel
Vaccinarea mixtă pentru Covid-19, mai întâi cu vaccinul AstraZeneca, iar apoi cu cel al Pfizer a mărit nivelul anticorpilor de şase ori comparativ cu vaccinarea cu două doze ale vaccinului AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud.
Studiul a implicat 499 lucrători medicali - 100 care au primit doze mixte, 200 care au luat două doze de vaccin realizat de Pfizer/BioNTech, iar restul au primit două doze de vaccin AstraZeneca, transmite News.ro, care citează Reuters.
Toţi au prezentat anticorpi neutralizanţi, care împiedică pătrunderea virusului în celule şi replicarea acestuia, iar rezultatul programului mixt de vaccinuri a arătat cantităţi similare de anticorpi neutralizanţi găsiţi în grupul care a primit două doze de vaccin Pfizer.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un studiu britanic, luna trecută, a arătat rezultate similare - o doză de vaccin AstraZeneca urmată de una de vaccin Pfizer a produs cele mai bune răspunsuri ale celulelor T şi un răspuns mai mare al anticorpilor faţă de Pfizer urmat de AstraZeneca.
Datele oferă sprijin suplimentar pentru decizia mai multor ţări de a oferi alternative la AstraZeneca pentru a doua doză, după ce vaccinul a fost asociat formării a unor cheaguri de sânge, în cazuri rare.
Niciunul dintre grupuri nu a demonstrat o activitate de neutralizare redusă faţă de varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, dar neutralizarea a scăzut de 2,5 până la 6 ori în cazul Beta, Gamma şi Delta, detectate mai întâi în Africa de Sud, Brazilia şi India.