Studiu: Două doze de Pfizer sau AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei Delta de Covid-19

Ultima actualizare: 26-07-2021 10:29
variantă Delta Marea Britanie
Shutterstock

Două doze de vaccin COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca sunt aproape la fel de eficiente împotriva variantei de coronavirus Delta extrem de transmisibilă, ca și împotriva variantei Alpha, care era dominantă anterior.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent, citat de Reuters, iar oficialii spun că vaccinurile sunt extrem de eficiente împotriva variantei Delta, care este acum varianta dominantă la nivel mondial.

În schimb, studiul a reafirmat că un singur vaccin nu este suficient pentru o protecție ridicată.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, confirmă principalele constatări ale Public Health England în luna mai, despre eficacitatea vaccinurilor COVID-19 realizate de Pfizer-BioNTech și Oxford-AstraZeneca, pe baza ”datelor reale”.

Studiul a constatat că două doze de vaccin Pfizer au fost eficiente cu 88% în prevenirea bolii simptomatice din varianta Delta, comparativ cu 93,7% față de varianta Alpha, în linii mari la fel ca cele raportate anterior.

Două doze ale vaccinului AstraZeneca au fost eficiente în proporție de 67 % împotriva variantei Delta, în creștere, față de 60 % raportate inițial și 74,5% eficacitate împotriva variantei Alpha, comparativ cu o estimare inițială de 66% eficacitate.

"Doar diferențe modeste în eficacitatea vaccinului au fost observate cu varianta Delta în comparație cu varianta Alpha, după administrarea a două doze de vaccin", au scris cercetătorii din Public Health England (PHE) din studiu.

Datele din Israel au estimat o eficiență mai mică a împușcăturii Pfizer împotriva bolilor simptomatice, deși protecția împotriva bolilor severe rămâne ridicată.

PHE a afirmat anterior că o primă doză a oricărui vaccin are eficiență în jur de 33 % împotriva bolilor simptomatice din varianta Delta. Studiul complet publicat acum arată că o doză de vaccin Pfizer prezintă 36 % eficiență, iar o doză de vaccin AstraZeneca are în jur de 30 %.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO