Studenții plătesc mai mult pentru cazarea în cămine, deşi Guvernul a majorat subvenţia
Mii de studenți din toată țara trebuie să plătească mai mult pentru cazarea în cămine. Universitățile în care studiază au mărit tarifele pe motiv că trebuie să asigure protecția sanitară.
Dar, în același scop, au cerut și au primit bani, atât de la Guvern, cât și de la Uniunea Europeană.
Este al treilea an în care Bianca, studentă în Braşov, stă la cămin. Anul acesta trebuie să plătească mai mult pentru camera pe care o împarte cu alte două fete, pentru că Universitatea Transilvania a majorat tarifele cu aproape 20%.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bianca Zodian, studentă: „Acum plătim 325 de lei pe lună la cămin”.
Reporter: „Şi anul trecut?
Bianca: „Anul trecut am plătit 275. Cred că acei bani s-au dus pe nişte lucruri folositoare, dar...”
Universitatea spune că a mărit tarifele pentru cazare pentru că trebuie să cumpere dezinfectanţi şi este obligată să reducă numărul de studenţi din fiecare cameră. Dar ca să rezolve aceste probleme, primeşte bani şi de la Uniunea Europeană şi de la Ministerul Educaţiei.
Daniel Munteanu, prorector Universitatea Transilvania Braşov: „Îi aşteptăm, sunt bineveniţi şi chiar ne vor folosi. De la 1 noiembrie dorim să reducem aceste taxe”.
Reporter: „Se va reveni la sumele de dinainte?”
Daniel Munteanu: „Nu se va reveni chiar la acolo, dar oricum va fi o diminuare”.
Studentă: „Nu e ok, nu e ok.”
Reporter: „De ce?”
Studentă: „Având în vedere că au primit bani, de ce ne-au scumpit noua căminele? Nu înţeleg, nu face sens”.
Cu cât a crescut cazarea la cămin
Cazarea costă mai mult şi în căminele Politehnicii din Bucureşti. Aici, studenţii plătesc şi cu 300 de lei în plus faţă de anul trecut.
Mihnea Costoiu, rector Politehnica Bucureşti: „Creşterea majoră vine din reducerea numărului de studenţi, care creştere se va simţi atunci când vom da drumul la energia termică, atunci când vom furniza căldură în cămine. Deocamdată, guvernul ne-a acordat 10%, care nu acoperă costurile pentru studenţi."
Acelaşi motiv este invocat şi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care le cere studenţilor 20 de lei în plus.
Costel Palade, director general adminstrativ campus UAIC Iaşi: „Nici nu e o majorare substanţială, iar gradul de confort a crescut considerabil, acoperă nişte costuri suplimentare”.
Unii studenţi sunt totuşi mulţumiţi.
Student: „Având în vedere situaţia actuală, faptul că suntem mai puţini în cămine şi pe lângă asta au şi fost renovate, eu zic că e ok.”
Pe de altă parte, şi Ministerul Sănătăţii a decis să majoreze taxa de înscriere la examenul de rezidenţiat cu 100 de lei, fără să dea vreo explicaţie.
Guvernul a majorat subvenţia pentru căminele şi cantinele studenţeşti cu 10%, în timp ce Uniunea Europeană le-a acordat universităţilor 60 de milioane de euro din care acestea pot cumpăra materiale de protecţie plus echipamente necesare predării online.