Protest mut al studenților de la Facultatea de Drept, fața de modificărille la Legile Justiției

Dată publicare: 20-12-2017 08:08
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Un nou protest faţă de modificările legislaţiei penale, iniţiate de parlamentari, se desfăşoară în fata Universităţii de Drept: studenţii au ieşit pe treptele clădirii, ca să-şi arate nemulţumirea şi să tragă un semnal de alarmă, pe ultima sută de metri.

UPDATE 13.12: Este o tăcere apăsătoare, dar cu mult înțeles, la Facultatea de Drept. Viitorii avocați, magistrați, judecători, procurori, spun că nu este cazul să existe o modificare a Legilor Justiției. Ei au ieșit cu Constituția României pe trepte și spun că sunt desființați ca profesie.

Ei spun că efectele sunt irecuperabile. Oamenii s-au adunat aici, în fața Facultății de Drept care, a dat de-a lungul timpului valori inestimabile; de aceea, este foarte important mesajul lor. Este un protest pe care ei în interpretează în acest fel prin tăcere.

Magistrații spun, într-un comunicat, că dreptul „nu se construiește arbitrar”.

08.00: S-a scandat împotriva modificărilor aduse legilor Justiţiei, iar printre tineri s-a aflat, la un moment dat, şi deputatul Nicusor Dan .

Proteste au fost şi la Timişoara unde în ciuda frigului oamenii au ieşit din nou din case. La Timişoara, peste 1000 de oameni au ieşit din nou în stradă.

Oamenii au strigat: „Rezistăm, nu cedăm!", „România, trezeşte-te! Timişoara, trezeşte-te!"

Oamenii s-au strâns iniţial în Piaţa Operei, locul de unde în urmă cu exact 20 de ani se striga, pentru prima dată „Libertate",  şi au pornit apoi într-un marş prin oraş.

Protestatară: „Este o situaţie foarte dramatică şi necestită o solidaritate din parteea tuturor. Ceea ce se pregăteşte acum, practic este o ruinare a întregii Justiții.”

Altă protestatară: „Ies în fiecare seară, pentru că nu avem cum să stăm în casă. Ajung să facă Justiţie oameni care au probleme cu Justiţia."

La Bucureşti, protestatarii s-au strâns în faţa Palatului Parlamentului, unde au scandat înverşunaţi aceleaşi lozinci şi au cerut demisia Guvernului. Ca să arate că nu au rămas indiferenţi la ce se întâmplă în Parlament, câţiva studenţi de la Universitatea din Bucureşti s-au alăturat protestatarilor.

Student: „Noi am venit aici din moralitate, apărăm ţara. Sunt tânăr, am 20 de ani şi îmi iubesc ţara. Nu vreau să plec din ea şi vreau să mergem înainte, nu înapoi.”

Alt student: „Ce-i mai rău decât un infractor? Doi infractori! Ce-i mai rău decât doi infractori? Doi infractori care fac legea! De-asta sunt aici!"

Miercuri, la prânz, manifestaţia tinerilor se va muta la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. În semn de solidaritate cu magistraţii care au protestat la începutul săptămânii în toată ţara, miercuri studenţii de la drept vor protesta şi ei în tăcere în fata facultăţii faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Marius Deaconu, președinte ANOSR: „Studenţii care îşi doresc să îmbrăţişeze această profesie se alătură actualilor profesionişti. Se doreşte ca, pe viitor, să continuăm pe acelaşi drum împotriva corupţiei."

Corina, absolventă a Facultății de Drept: „Sincer toate aceste modificări mă fac să nu doresc să mai profesez în acest domeniu. Mi se pare că independența magistraţilor este înlăturată."

Printre protestatari şi-a făcut apariţia şi Nicusor Dan, care a ieşit special din sediul Palatului Parlamentului să-i încurajeze pe oameni.

Nicușor Dan, om politic: „E emoţionant ce fac şi, foarte important că au ieşit şi judecătorii, pentru că gestul lor înseamnă ceea ce nu s-a întâmplat de f mult timp şi e pentru prima oară după revoluţie când se întâmplă pentru chestiuni de princiiu şi nu pentru chestiuni materiale."


VIDEO PROTVPLUS.RO