Sindicaliștii din Poliție manifestează, miercuri, în fața sediului MAI. Reacția Ministerului
Sindicaliștii din Poliție protestează, miercuri, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, cu privire la subfinanțarea sistemului de ordine publică.
UPDATE 12.50: Câteva zeci de poliţişti, membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), cât şi mai mulţi angajaţi din penitenciare, protestează miercuri, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, potrivit Agerpres.
Sindicaliştii sună din vuvuzele, bat din tobe şi flutură pancarte pe care scrie: „Peste 60% din angajaţii MAI au salariul minim pe economie", „Avem onoarea să vă raportăm, abuzurile voastre nu le mai suportăm", „Cetăţeni, poliţiştii sunt în slujba dumneavoastră, însă guvernanţii le fură mereu din bani".
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Preşedintele Federaţiei Sindicatului Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu, a declarat pentru Agerpres că problemele cu care se confruntă angajaţii din penitenciare sunt similare celor ale poliţiştilor.
„Protestăm în primul rând în semn de solidaritate faţă de colegii noştri poliţişti şi protestăm pentru că avem exact aceleaşi probleme ca şi colegii noştri poliţişti. Este vorba de subfinanţarea sistemului penitenciar, acelaşi lucru se întâmplă şi cu poliţia, de fapt tot sistemul de ordine publică se află în aceeaşi situaţie, este vorba de condiţiile de lucru şi despre dotările precare. Nu s-a mai investit de mult în condiţii de lucru, iar dotările sunt la nivelul anilor '70", a spus Dumitraşcu.
09.55: Ministerul Afacerilor Interne a luat act de protestul pe care Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual intenţionează să-l organizeze miercuri, în Bucureşti, şi îşi exprimă disponibilitatea la dialog, potrivit Agerpres.
1În situaţia în care reprezentanţii sindicali vor prezenta anumite revendicări, MAI le va prelua, urmând ca, după analizarea lor, acestea să fie discutate în cadrul unei întâlniri pe care o propunem a avea loc vineri", se precizează într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, MAI îşi exprimă preocuparea pentru menţinerea unui dialog sindical real, aspect dovedit cu ocazia întâlnirilor avute cu reprezentanţii altor opt sindicate ale poliţiştilor, în zilele de 15 decembrie şi 19 decembrie.
Protestul începe la ora 10.00
Protestul, care începe la ora 10.00, a fost organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, cea mai mare organizaţie de profil, cu reprezentativitate în domeniul ordinii şi siguranţei publice gestionate de către Ministerul Afacerilor Interne, şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, informează News.ro.
„Protestul nostru este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din acest domeniu de activitate şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească", au anunțat organizatorii manifestaţiei.
Ei susțin că revendicările lor privesc „salarizarea precară a personalului, cu referire la Anexele 6 şi 8 din Legea cadru de salarizare nr. 153/2017, lege care se va aplica de la 1 ianuarie 2018 (cele două anexe reglementează familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, precum şi personalul contractual din acest sistem)".
„Amendamentele FSNPPC privind majorarea salarială, 40% pentru intervenţia de la domiciliu şi majorarea (nu sporul!) pentru SDSL fost depuse, în 23.11.2017, atât la Ministerul Muncii, cât şi la MAI, dar reacţia guvernului este una de indiferenţă faţă de problema în cauză", adaugă sindicaliştii.
Ei mai invocă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat , pe care îl consideră „un experiment social ce afectează milioane de salariaţi, inclusiv poliţiştii", "promisiunile neonorate ale ministrului Afacerilor Interne, în sensul că va modifica Statutul poliţistului, rămase simple vorbe goale, după ce luni de zile s-a mimat negocierea", „discriminările din Statutul poliţistului, în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi cele de execuţie, plata chiriei, a drepturilor de transport şi a unor sporuri", dar şi „modificările pe ascuns ale legislaţiei de salarizare şi introducerea unor funcţii intermediare, pentru ca poliţiştii să nu fie promovaţi anual pe funcţia imediat superioară".
De asemenea, sindicatele din domeniul ordinii public emai reclamă şi „neplata miilor de ore suplimentare lucrate de poliţişti, pe motivul că nu sunt bani la buget", lipsa unei strategii la nivelul M.A.I. pentru întărirea autorităţii poliţistului şi pentru motivarea personalului de a lucra în mediul rural şi, în special, în zone izolate, dispariţia din legislaţie a sporului de frontieră, intenţia de modificare, de către guvernanţi, a Legii dialogului social, precum şi mimarea dialogului social de către ministrul Afacerilor Interne, precum şi subfinanţarea Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare; problema în cauză a fost adusă, în scris, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern şi MAI, însă soluţionarea propusă de factorii decizionali nu corespunde aşteptărilor noastre şi contextului social actual.
„Considerăm că subfinanţarea MAI ucide, prin aceea că are repercusiuni negative asupra capacităţii operaţionale de îndeplinire a misiunilor prevăzute de lege, în folosul comunităţii, dar şi asupra protecţiei poliţiştilor, supuşi permanent ultrajelor şi altor forme de agresiune fizică ori psihică (a se vedea cazurile tragice din ultima vreme, când mai mulţi colegi au fost atacaţi cu o violenţă extremă, fiind şi acum spitalizaţi în stare foarte gravă)", conchid sindicaliştii.