Cei doi suspecți acuzați de trădare în favoarea Rusiei ar fi organizat încă de acum doi ani acțiuni conspirative
Cei doi suspecți acuzați de trădare în favoarea Federației Ruse, arestați acum o săptămână, ar fi organizat încă de acum doi ani acțiuni conspirative.
Cei doi suspecți ar fi intrat în legătură cu agenți ai unei puteri străine, atât pe teritoriul României, cât și la Moscova.
Magistratul care a decis că trebuie arestați spune că există suspiciunea rezonabilă că Adrian Dinu Robertin și Marius Semeniuc, din grupul cu caracter militar „Vlad Țepeș”, încercau să știrbească suveranitatea statului român și capacitatea sa de apărare.
Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc au fost arestați preventiv de Curtea de Apel București pentru acuzații de trădare, mai ales din cauza vizitei lor la Moscova, de acum două luni și jumătate. Ei ar fi planuit împreună cu grupul intitulat „Comandamentul Vlad Țepeș” să determine ieșirea României din NATO și UE.
Sub pretextul că participă la o conferință internațională a Rutenilor, cei doi s-ar fi întâlnit acolo cu Petro Getsko, un ucrainean stabilit în Federația Rusă și condamnat în 2014 la 20 de ani de închisoare pentru acțiuni îndreptate împotriva țării sale. Folosindu-se de un pseudonim, Petro Getsko a publicat pe platforma Telegram un mesaj în limba rusă referitor la România.
În cuprinsul mesajului se vehiculează ideea că singura variantă viabilă este desființarea Statului Român actual, revenirea la formatul Republicii Populare Române, așa cum era înainte de revoluția din 1989, precum și realizarea unei depline uniuni cu Rusia, nu numai din punct de vedere economic, ci și militar-politic, limba rusă urmând a deveni a doua limbă oficială a Statului Român. (Sursa: Încheierea Curții de Apel București)
Dinu și Semeniuc resping acuzațiile și susțin că au vizitat capitala Federației Ruse ca simpli turiști. Dar judecătorul consemnează că ei ar fi avut, de fapt, întâlniri și cu un presupus colonel FSB, dar și cu atașatul militar al Ambasadei Rusiei la București și adjunctul acestuia, expulzați din România.
Procurorii DIICOT susțin că ar fi strâns dovezi potrivit cărora principalii artizani ai acestui scandal de trădare, care ar fi fost la Moscova, ar fi încercat să ia legătura cu însuși șeful FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, și că acest lucru ar fi urmat să se realizeze zilele trecute, dacă cei doi nu ar fi fost reținuți de anchetatori. Iar judecătorul Curții de Apel susține că aceste dovezi ar fi un argument în plus ca Dinu și Semeniuc să fie trimiși în arest preventiv.
Adrian Robert Dinu este bănuit și că s-ar fi întâlnit cu rezerviști MApN implicați în gestionarea unor poligoane de tragere, ca să caute locuri de antrenament pentru alți membri ai grupării, suspectați că se pregăteau să acționeze pentru răsturnarea ordinii constituționale prin violență.