Stela Popescu, o carieră bogată în teatru și televiziune. ”Profesia asta mi-a luat toată viaţa”

×
Codul embed a fost copiat

"Când intri tu în scenă, răsare soarele." Aşa îi spunea mama Stelei Popescu, iar asta i-a dat o forţă uriaşă şi a făcut-o să îşi păstreze aerul tonic.

Din păcate, Stela Popescu, cea pe care o cunoaştem cu toţii din atâtea spectacole, s-a retras astăzi, pe neaşteptate, după o carieră cu adevărat impresionantă în teatru, film şi televiziune.

"Viaţa are şi frumos şi urât, şi bune şi rele şi trebuie să te obişnuieşti cu ele. Trebuie să te înveţi în viaţă că e şi bine şi rău şi să faci în aşa fel încât să ocoleşti răul şi să te gândeşti la ce e bine, că oricum este îngrozitor de scurtă şi dacă îţi pierzi vremea plângând singurul lucru care este zdruncinător este boala şi moartea."

Şi aşa se sfârșește drumul pentru cea care s-a născut să fie stea, aşa cum spuneau prietenii. La 81 de ani, după o viaţă plină şi clipe memorabile.

Citește și
Stela Popescu - Las Fierbinti
Monologul emoționant al Stelei Popescu din Las Fierbinți, despre învățământul românesc

Memorabil a fost şi monologul din serialul ”Las Fierbinţi”, în care a vorbit răspicat despre un "acum" în educaţie, care ne pune în pericol viitorul.

Şi nici că nu s-ar fi putut găsi un glas mai inspirat decât cel al Stelei Popescu, născută într-o familie de învăţători, din Basarabia. Actriţa a venit în România, împreună cu mama, după ce tatăl ei a fost deportat în Siberia tocmai pentru că era un "intelectual".

CITEȘTE ȘI: Stela Popescu, la ”Vorbește lumea”. ”Poate ar trebui să mă retrag”

Aveau doar un geamantan şi o sacoşă. Iar ea, doar cinci ani. Atunci a învăţat ce înseamnă să fii puternic. Să fii optimist. Să priveşti viaţa în faţă cu orice ţi-ar aduce. Și să-i zâmbeşti. Molipsitor şi pentru totdeauna. Mai cu seamă că mama era, aşa cum mărturisea actriţa într-un interviu, "obsedată de educaţia ei".

La Braşov a făcut şcoala, apoi în Bucureşti şi-a încercat şansa la Facultatea de Teatru. A picat prima dată. Aşa că s-a dus, pentru un an şi jumătate, la Facultatea de Limba Rusă.

În 1956 a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar la final a fost repartizată la Teatrul din Braşov, iar în 1958 debuta în cinematografie cu "Alo, aţi greşit numărul".

Din 1963, a jucat la teatrul de Revistă „Constantin Tănase" din Bucureşti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.

Din 1971 până în 1979 a jucat împreună cu Ştefan Bănica. În acelaşi an actriţă şi-a pus tot farmecul într-una dintre cele mai savuroase comedii româneşti, Nea Marin miliardar.

"Nu vreau să fiu mai frumoasă că Sophia Loren, eu vreau să fiu asta care sunt acum, mai grăsuţă."

A urmat, apoi, poate cel mai longeviv cuplu umoristic de la noi. Stela şi Arsinel, aşa cum îi alinta publicul. Au jucat împreună în scenete scrise de Puiu Maximilian, fostul ei soţ, dar şi în film. De pildă, în "A doua cădere a Constantinopolului".

"Eu nici să ajung mare artistă nu am visat. Eu am avut aşa mari vise, nu n-am avut chestia asta. Viaţa a mers înainte. S-a întâmplat pur şi simplu dar mi-am văzut de treabă."

Pe 7 februarie 2004 a primit din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

"Mi-a plăcut ceea ce fac în viaţă şi dacă ai norocul să-şi alegi calea ta, nu te oboseşte nimic, eşti fericit."

În iunie 2017, actriţa a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole.

”Eu sunt datoare Braşovului, începând de la primii ani de şcoală şi terminând cu facultatea şi cu prezenţa în teatrul din Braşov. Prezenţa Braşovului în viaţa mea mi-a întărit disciplina, morala, demnitatea şi astfel am ajuns astăzi să fiu printre cei mai mari artişti ai României. Am un dicton după care mă ghidez: viaţa valorează miliarde, dar dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tot tânăr şi la 90 de ani“, a spus Stela Popescu, mărturisind că este foarte apropiată de Braşov şi că găseşte oraşul ”mai bogat şi mai frumos“.

Pe 21 decembrie ar fi împlinit 82 de ani. N-a fost să fie.

"Singurul regret pe care îl am este că n-am avut timp să mă bucur de ce am făcut. Eu tot am făcut în viteză, cu plăcere, desigur, dar profesia asta mi-a luat toată viaţa."

PRO CINEMA va difuza astăzi de la 20:30 filmul “MAMAIA”, o comedie spumoasă în care Stela Popescu ține piept mafiei imobiliare.

Citește și...
Stela Popescu, la ”Vorbește lumea”. ”Poate ar trebui să mă retrag”
Stela Popescu, la ”Vorbește lumea”. ”Poate ar trebui să mă retrag”

Stela Popescu a venit în emisiunea ”Vorbește lumea” să-i ureze la mulți ani Adelei Popescu, pe 9 octombrie 2017. Actrița era foarte veselă și părea să fie în formă bună. 

Monologul emoționant al Stelei Popescu din Las Fierbinți, despre învățământul românesc
Monologul emoționant al Stelei Popescu din Las Fierbinți, despre învățământul românesc

Stela Popescu s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. În urmă cu 2 ani, îndrăgita actriţă a interpretat un monolog impresionant.

Stela Popescu a murit. Actriţa a fost găsită decedată în holul casei de către fiica adoptivă
Stela Popescu a murit. Actriţa a fost găsită decedată în holul casei de către fiica adoptivă

Stela Popescu, cea mai iubita actriţă a teatrului românesc de revistă şi una dintre prezenţele minunate ale cinematografiei noastre, ne-a părăsit fulgerător. Actriţa, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită în casa de fiica sa, care a chemat ambulanţa.

Recomandări
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat
Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat

Oraşul Vuledar - unul dintre punctele strategice de pe linia de apărare a armatei ucrainene - este, zilele acestea, scena unor bombardamente în serie.

Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo
Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții, a fost plasată în arest la domiciliu.