Steagul Ucrainei, fluturat la Marșul de Comemorare al Holocaustului la lagărul nazist Auschwitz. GALERIE FOTO
Steagul Ucrainei a fost fluturat la „Marșul celor vii“ la Auschwitz, pentru a susține țara invadată de Rusia cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului.
Gestul de la lagărul de concentrare din Polonia a venit în sprijinul Kievului astăzi, după ce președintele rus Vladimir Putin a justificat invazia Ucrainei în februarie prin dorința de a „denazifica“ țara vecină.
Însă supraviețuitorii Germaniei naziste au arătat suport pentru Ucraina cu ocazia marșului annual care amintește de genocidul evreilor, la care au participat și refugiați ucraineni, conform Daily Mail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alte argumente care contrastează acuzațiile de nazism îndreptate către Ucraina
Alte argumente care au contrastat cu acuzațiile de la Kremlin legate de faptul că Ucraina ar fi o țară nazistă constau în faptul că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este evreu.
De asemenea, armata rusă a fost acuzată de crime de război, inclusiv „lagăre de filtrare“ în Mariupol, unde civilii sunt interogați, iar unii sunt uciși, conform raporturilor citate de publicația britanică.
Totodată, Rusia a fost acuzată că ar fi bombardat memorialul Holocaustului „Babyn Yar„ din Kiev, aflat într-un loc unde s-a petrecut unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor în timpul Holocaustului.
Doi supraviețuitori ai perioadei naziste, în vârsta de 96 și 91 de ani au murit în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în ultimele două luni, ca urmare a bombardamentelor, respectiv a lipsei de căldură și apă.
Ce au spus 100 de supraviețuitori care rezintă evrei din toată lumea
Într-un video publicat joi cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului în Israel, cunoscută sub numele de Yom HaShoah, 100 de supraviețuitori care reprezintă evrei din toată lumea au rugat omenirea să evite repetarea ororilor trecutului.
Aceștia au spus într-un comunicat: „Este atât de important să ne oprim și să reflectăm. Lumea este plină de conflicte: de la pandemie la criza care se întâmplă în Ucraina.“
Supraviețuitorii au adăugat însă că a acționa este mai important decât a ne aminti.
„Cu toții putem să acționăm în felul nostru și să alegem să nu lăsăm istoria noastră colectivă să se repete. Noi toți am supraviețuit Holocaustului. Noi suntem amintirea faptului că ura care nu este trasă la răspundere poate conduce la acțiune, iar acțiunea la genocid. Acum puțin peste 75 de ani, o treime din evreii lumii au fost omorâți sistematic.“ au mai spus ei.
Comunicatul a adăugat: „Printre aceștia, peste 1.5 milioane de copii au fost omorâți în numele indiferenței, intoleranței, urii. Ură pentru ce stârnea frică. Ură pentru ce era diferit. Trebuie să ne amintim trecutul sau va deveni viitorul. De Ziua Comemorării Holocaustului, rugăm lumea să ne susțină și să își amintească.“
Israel a comemorat Holocaustul prin Yom HaShoah
Joi dimineață, sirenele au răsunat în Israel, iar țara întreagă s-a oprit pe loc, într-un ritual anual în onoarea celor șase milioane de evrei uciși în timpul Holocaustului.
Israelul a fost fondat în 1948 ca un sanctuar pentru evrei în urma Holocaustului.
Aproximativ 165.000 de supraviețuitori mai trăiesc în Israel, o populație în scădere care este onorată pe scară largă, dar care se luptă cu sărăcia.
Sursa: Daily Mail
Etichete: Rusia, Ucraina, israel, nazism, holocaust, Auschwitz,
Dată publicare:
28-04-2022 17:48