Stațiunile de pe litoral care au cea mai bună apă pentru scăldat. Raport al Comisiei Europene
Mai bine de 75 la sută din zonele de scăldat ale României au o calitate excelenta a apei.
Informația apare într-un raport al Comisiei Europene - care vorbește și despre o îmbunătățire continuă a condițiilor de îmbăiat, în Marea Neagră. Potrivit cercetătorilor, de zece ani apele din zona litoralului românesc nu au mai fost atât de curate.
Raportul care vorbește despre calitatea apelor în care este permis înotul a fost întocmit de Agenția Europeană de Mediu pe baza probelor luate de direcțiile de sănătate publică.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Specialiștii au analizat prezența în apă a bacteriei E coli, dar și a altor bacterii care pot afecta sănătatea oamenilor.
În cazul României, cercetarea arată că aproape toate cursurile de apă au o calitate bună pentru îmbăiere. Marea Neagră, de la nord la sud, a primit calificativul execelent.
Dacă în 2007 puține ape din România îndeplineau standardele de îmbăiere, din 2012 - susțin experții - majoritatea s-au curățat.
Pe litoral, apa este excelentă pentru scăldat în zona plajelor din 2 Mai, Venus, Costinești, Eforie, Constanța, Mamaia, Năvodari și Vadu.
"În ultimii ani se manifestă o tendință evidentă de îmbunătățire a calității apelor marine în general și a apelor de îmbăiere în particular. Această tendința de îmbunătățire s-a menținut practic din ultimii opt ani și sigur își menține ritmul în ultimii ani mai evident decât în perioada anterioară".
Dan Vasiliu, Director geoecomar Constanța: "Se remarcă, din punct de vedere fizicochimic o scădere a concentrației azotaților în general oricum calitatea este mult îmbunătățită comparativ cu anii 2000".
Analizele privind calitatea apei mării se fac de medicii de la DSP Constanța și de specialiștii Institutului Grigore Antipa o dată la două săptămâni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: litoral, romania, marea neagra, Comisia Europeana, scaldat,
Dată publicare:
09-06-2020 20:03