Stațiunile balneare au mai mulți pacienți decât înaintea pandemiei. Cât costă un pachet de proceduri
Cu piscinele interioare închise, stațiunile balneare au în sfârșit turiști. Iar asta grație tratamentelor pe care le oferă, pentru că bazele medicale sunt deschise. Au și turiști care în mod normal veneau doar la relaxare.
La Băile Felix, de exemplu, numărul celor care fac tratamente este mai mare ca anul trecut.
"V-am sunat pentru reconfirmare. Aveți o programare din data de 9 până în 11".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mulți turiști veneau în această perioadă la Băile Felix pentru piscinele interioare. Dar cum în acest an a fost deschisă doar zona exterioară, s-au îndreptat spre bazele de tratament.
Pacientă: "Am fost și la laser, electrice și unde. Și mă simt bine, eu am probleme cu un număr, de vreo 3 luni. Este pentru prima dată”.
Oamenii pot face de la masaj și băi galvanice până la kinetoterapie. În total, 28 de proceduri medicale.
La Băile Felix, de exemplu, se tratează chiar și 100 de persoane pe zi, față de 60, anul trecut.
Gheorghe Morar, medic primar Recuperare Medicală: ”Avem o programare foarte riguroasă la tratament, pacienții nu se întâlnesc în toată baza de tratament decât foarte puțini. Într-un cabinet de 20 de metri pătrați dacă sunt 2 pacienți, la distanță de un metru jumătate între ei".
În timpul unei cure, turiștii fac în medie patru tipuri de proceduri. Un pachet costă între 10 și 14 euro pe zi.
În Covasna, au apelat la tratamente chiar și cei care veniseră inițial doar pentru relaxare. În acest moment, peste 60 % din locurile de cazare sunt ocupate.
Georgeta Sava, turistă: ”Pe lângă faptul că ne tratăm, ameliorăm durerile, ne și relaxăm aicea, facem plimbări îndelungi, ajută și peisajul, și ospitalitatea, și bucătăria lor foarte bună”.
”Tot revin că le-a făcut bine”
Daniela Stratulat, asistentă medicală: ”Foarte mulți vin într-un week-end de exemplu și vin la o consultație. Atunci revin la noi pentru proceduri pentru un pachet de 10 și revin, tot revin că le-a făcut bine”.
Recunoscută pentru mofetele cu dioxid de carbon, stațiunea Covasna este recomandată în tratarea afecțiunilor reumatice, a celor cardiovasculare și a bolilor de piele.
Sovata este renumită pentru apele sărate. Dar cum centrele SPA sunt închise, apa din lac nu mai ajunge în bazine, ci în căzi speciale.
Pacientă: ”Parafină, masaj și baie cu bulă de aer. E a doua zi, dar deja așa de bine m-am simțit că am escaladat munții”.
Dr. Hârsan Cornel, medic: ”Avem din toate categoriile, persoane care au fost de zeci de ani și doresc să facă tratamente de întreținere și persoane noi”.
Centrele balneo au fost deschise la mijlocul lunii iunie, când guvernul a decis că pot funcționa bazinele exterioare și bazele de tratament în care turiștii pot sta separat.