Centrele de tratament balneo rămân închise. Zeci de mii de specialiști sunt în șomaj tehnic
În timp ce restaurantele și cinematografele s-au deschis, centrele de tratament balneo rămân închise din primăvară.
Zeci de mii de specialiști care ajută oamenii cu terapii sunt în șomaj tehnic, iar bolnavii - în suferință. Câtă nevoie este de turism balnear arată datele oficiale: anul trecut, sejururile în stațiuni balneare au fost în medie mai lungi decât cele de pe litoral.
De aproape 5 luni, n-a mai făcut nimeni tratament la Centrul de la Techirghiol, din cauza pandemiei.
Carmen Oprea, director de îngrijiri Sanatoriul Techirghiol: “Tot ce înseamnă hidro termo terapie, deci băile cu plante, băile sărate, băile cu nămol, bazinul cu apă sărată din lac, aerosolii, deci tot ce poate falicita transmiterea infecţiei cu coronavirus de la o persoană la cealaltă“.
Roxana-Elena Almașa, manager sanatoriul Techirghiol: “Ne-am organizat, am făcut protocoale de lucru şi avem speranţa că în cel mai scurt timp vom relua şi activitatea“.
Toamna aducea de obicei numeroşi turişti în centrele de tratament. Dacă vremea se răceşte, puţinii specialiştii care fac acum tratamentele în aer liber vor pleca acasă.
Nicolae Bucovala, proprietar hotel: “În jur de 200 de angajaţi care vor fi afectaţi cu siguranţă, iar noi nu mai avem puterea financiară să-I ţinem”.
Aproximativ 60 de mii de angajaţi sunt afectaţi la nivel naţional - asistenţi medicali, medici fizioterapeuţi şi personal auxiliar. În mare parte sunt în şomaj tehnic. Reprezentanţii acestei industrii speră că autorităţile să le permită să-şi reia activitatea cât mai repede.
Nicu Rădulescu, preşedinte Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR): “Suntem singura ţară care nu am deschis nici SPA-urile nici pe staţiunile balneare. Noi am avut o pierdere, la nivelul ţării, de circa 1 milion de euro pe zi. O parte din oameni, neputând să lucreze au plecat în străinătate“.
Şi la Băile Felix, toate zonele de tratament din interior sunt închise.
Turist: "Super era înăuntru. Şi-i păcat că nu-i deschis şi acuma înăuntru, normal ar fi trebuit, din moment ce s-au deschis restaurantele, totuşi".
Angajat al complexului: "În mod normal, acest bazin era plin de turişti, în această perioadă a anului".
Din martie până acum, pierderile sunt de aproape 1,5 milioane de euro pentru un singur investitor.
Dumitru Fechete - directorul unui complex balnear: ”N-am putut deschide bazinele interioare, n-am putut deschide saunele".
Cum mulţi turişti au ales să-şi viziteze țara vara aceasta, hotelurile din Băile Felix au fost totuşi ocupate în proporţie de 90-95% în ultimele două luni.