Stațiunile balneare rămân închise pentru tratamente. Pierderile: 1 milion euro pe zi
Un milion de euro pe zi. Este suma ameţitoare pe care o pierde industria balneară din România, din cauză că terapiile care includ apele de orice fel, nu sunt permise.
Bazinele termale aflate în interior au rămas închise pentru că, spun cei din domeniu, autorităţile nu le-au separat, scriptic, de piscinele de agrement. Astfel că jumătate dintre turiştii care obişnuiau să meargă în staţiunile balneare au rămas acasă, ori s-au orientat spre alte terapii.
30% din apele termale din Europa se afla în România, în staţiuni precum Băile Herculane, Felix sau Sovata. Autorităţile ţin închise bazinele interioare din staţiunile balneo încă din martie, de la declararea stării de urgenţă.
Akos Molnar, directorul unei baze de tratament: „Chiar dacă suntem unitate sanitară şi desfăşurăm servicii medicale, suntem luaţi împreună cu piscinele de agrement, cu ştrandurile, unde intră oamenii necontrolat. Aici am putea să facem triaj epidemiologic".
Fie că vorbim de bazine de mici dimensiuni sau de piscine cu apă termală, turiştii îşi fac procedurile cu angajaţii centrelor balneo, care pot supraveghea distanţarea socială, când e vorba de grupuri. De altfel, aceleaşi autorităţi au decis că terapiile care nu includ apa – cum ar fi masajele sau electrostimularea – sunt permise.
Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România:
„Nu există nicio justificare în momentul de faţă ca să le ţinem închise, pentru că la ora actuală în nicio staţiune balneară nu am avut nicio infectare cu covid, nici din partea turiştilor care au venit, nici din partea salariaţilor."
A scăzut numărul de turiști cu 60%
Decizia de a ţine bazinele închise a scăzut numărul de turişti cu 60 %, în staţiunile balneo, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Laura Pardut, director marketing: "La nivelul întregii industriei balneare pierdem undeva la un milion de euro pe zi".
Specialiştii din domeniu vin şi cu alte cifre nu foarte încurajatoare. Ei estimează că dacă nu se vor deschide piscinele interioare şi saunele, totalul cifrei pieţei spa din România va fi în valoare de 16,4 % din cât a fost anul trecut. Iar în ceea ce priveşte angajaţii, vorbim de aproximativ 60.000 de angajaţi afectaţi la nivel naţional, mare parte aflându-se, în prezent, în şomaj tehnic.
Cei din industria balneară din România au întocmit şi un ghid de măsuri pentru această perioadă, asumat de mai multe centre similare din Europa. Printre măsuri, se numără distanţa de doi metri între turişti, în bazine, sau respectarea unei pauze de o jumătate de oră, între pacienţi, în cabinetele medicale. De altfel, suntem printre puţinele țări care mai ţin încă închise saunele şi piscinele interioare, cu apă termală.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Sovata, statiuni balneare, pierderi, baile felix, turism balnear, balneo,
Dată publicare:
09-09-2020 19:27