Starea de alertă din Sectorul 1 s-a încheiat. Două firme strâng acum gunoiul, Clotilde Armand face amenințări
Starea de alertă din primul sector al Bucureștiului s-a încheiat, iar prefectura nu a aprobat prelungirea ei cu 15 zile, așa cum a cerut Comitetul local pentru situații de urgență.
Munții de gunoaie din sector au dispărut după ce în ultima lună primăria a încheiat un contract în regim de urgență cu altă companie de salubritate. În paralel, și vechea companie s-a ocupat de curățenie și cere achitarea facturilor.
Locuitorii din Sectorul 1 al Capitalei răsuflă ușurați. Străzile nu mai sunt pline de gunoaie.
Locuitor: ”Se constată într-adevăr o schimbare în bine, dar am vrea să se mențină această schimbare în bine, pentru că au fost foarte multe zilele în care nu numai aspectul străzilor era deplorabil, dar și mirosul degajat de gunoaie, mai ales în căldura care a fost ne-a afectat pe toți, să știți”.
”Locuitor: Vin și strâng, să știți. Trece mașină mereu.
Reporter: Înainte cum era, acum o lună?
Locuitor: A fost dezastru, mai ales pe la colțuri”.
Diferența se vede cel mai bine din aceste fotografii făcute pe Calea Plevnei, din centrul Capitalei, în zile diferite. Iată ce se întâmplă la începutul verii, când mormanul de gunoaie de lângă acest stâlp creștea în fiecare zi.
Acum, însă, se vede clar cum strada a fost eliberată. Chiar și așa, Comitetul local pentru situații de urgență din Sectorul 1 a cerut prelungirea stării de alertă cu încă 15 zile. Cererea a fost respinsă.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: ”Nu se impune prelungirea stării de alertă. În același timp, am avut și o discuție cu Primăria Sectorului 1 și cu Romprest și urmează ca în două zile să se prezinte împreună cu un plan care să asigure continuitatea serviciilor de salubrizare pe termen lung. Situația va fi sub monitorizare, având în vedere că este oarecum fragil, nu vom ezita să luăm măsuri în momentul în care se vor înrăutăți”.
Primăria continuă procesul pentru rezilierea contractului cu Romprest
În ultima lună, două companii de salubritate au făcut curățenie pe străzi: atât cea cu care primăria avea contract, cât și cea angajată în timpul stării de alertă.
”Reporter: Ce a făcut Romprest în ultima lună?
Reprezentant Romprest: Și-a făcut treaba, cum ați văzut, pe frecvențele pe care și le-a asumat, menajer, curățenie căi publice și așa mai departe”.
Cealaltă companie susține că a strâns 300 de tone de gunoi.
REBU: ”O operațiune de altfel foarte dificilă, pentru că de trei luni de zile nu erau măturate străzile absolut deloc, fiecare operațiune în parte a necesitat un efort triplu față de normal”.
Compania de salubritate cu care primăria are contract cere în continuare achitarea facturilor.
Romprest: ”Primăria vine și plătește o parte, noi nu am spus niciodată tot, pentru că e o situație conflictuală, nu înseamnă că se rezolvă aici. Dar există obligația de a achita ceea ce s-a prestart”.
Pe de altă parte, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, amenință că dacă lucrurile se vor înrăutăți din nou, vom reveni la starea de alertă, potrivit unei postări pe Facebook.
Totodată, susține că va continua demersurile pentru a rezilia în instanță contractul cu Romprest.