Starea copiilor de la Spitalul Marie Curie e mai buna. Medicii fac in continuare cercetari pentru a afla cauza imbolnavirii
Starea copiilor de la spitalul Marie Curie din Capitala s-a imbunatatit, iar doi dintre ei ar putea fi externati luni.
Intre timp, medicii de la spitalul de pediatrie din Iasi au vesti mai bune despre fetita de un an si 3 luni din Bacau, adusa la ei in acest weekend. Desi se temeau initial care acelasi sindrom hemolitic-uremic ca in situatia dramatica din Arges, acum spun ca nu e intr-o stare atat de grava si nu se confirma temutul diagnostic.
Copila din Bacau, transferata la spitalul din Iasi vineri seara, este internata la sectia de nefrologie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Terinte, manager Spitalul de Copii Sfanta Maria: "Fetita venita de la Bacau este intr-o stare generala relativ buna. Se confirma sindromul hemolitic acut. Nu se confirma uremia, este un sindrom atipic. Putem vorbi de o convalescenta care a implicat inclusiv componenta renala care este posibil sa o fi avut anterior internarii si adresarii catre spitalul nostru. Din relatarile mamei au fost vreo doua zile in care a fost diureza a fost scazuta."
Medicii din Iasi spun ca este vorba de un sindrom atipic, se confirma sindromul hemolitic acut, insa nu prezinta uremia. Potrivit rezultatelor analizelor de laborator facute la Institutul Cantacuzino, in cazul copilei este vorba de germenele E coli dar enterohemoragic. Mama fetitei aduse in stare grava la Iasi a povestit ca i-ar fi dat antibiotice la domiciliu copilei grav bolnave. Abia in momentul in care nu a mai mancat si se simtea tot mai rau, atunci a apelat la ajutorul medicilor.
Alex Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: "E vorba de Escherichia Coli enterohemoragic sau cel producator de toxina siga, apartine grupului serologic 026. Nu avem elemente care sa confirme o legatura intre aceste cazuri."
Cert este ca acum s-a actionat ca la carte, iar probele au fost trimise imediat la Bucuresti pentru diagnostic molecular.
Nu acelasi lucru s-a intamplat insa la Arges, unde probele au ajuns cu intarziere si au fost insuficiente.
Mihaela Balgradean, seful sectiei de nefrologie pediatrica de la Spitalul Marie Curie: "Indiferent daca am fi avut izolata tulpina in primele 24 - 48 de ore, evolutia acestor bolnavi ar fi fost aceeasi. Cei de la Bucuresti au avut o evolutie fulminanta."
Cat despre cei sapte copii internati la spitalul Marie Curie din Capitala, medicii sunt optimisti.
Mihaela Balgradean, seful sectiei de nefrologie pediatrica de la Spitalul Marie Curie: "Dintre acestia, patru continua dializa peritoneala, insa 2 dintre ei au evolutie din ce in ce mai buna, astfel ca in zilele viitoare vom suprima procedura terapeutica."
In ceea ce priveste identificarea sursei imbolnavirii, ministrul Sanatatii a precizat ca echipele din tara alaturi de cele de la Centrul European de Prevenire a Bolilor fac in continuare cercetari. Sunt in analiza probe de apa, aer si microflora.
Din 10 martie vor incepe controale in toate spitalele din tara, iar ministrul Sanatatii le-a cerut celor de la Directiile de Sanatate Publica sa fie mai responsabili.