Sapte bebelusi infectati cu E.Coli raman internati in Capitala. Situatia din Arges, similara cu cazul Germaniei din 2011
In timp ce oficialii nu au fost capabili sa afle cauza imbolnavirilor cu E.Coli, la spitalul Marie Curie din Capitala mai sunt internati 7 bebelusi cu sindromul hemolitic uremic.
Ei se simt mai bine si nu mai sunt conectati la aparate de respiratie artificiala.
Doi specialisti de la Centrul European de Control al Bolilor au venit sa ii ajute pe medicii romani. La Pitesti, parintii indoliati ai Mariei, una dintre fetitele rapuse de boala, se pregatesc sa-si ia ramas bun si asteapta raspunsuri de la autoritati.
Parintii Mariei, fetita care a murit in ziua in care implinea un an si 4 luni, sunt coplesiti de durere si cer sa se faca dreptate.
Bogdan Olarescu, tata: "Nu sunt multumit, astept raspuns in continuare, trebuie sa iasa raportul medico-legal, au zis ca 6 luni dureaza. Ne-au zis ca asa e boala cand e bine cand e rau. De cand a murit cealalta fetita Ioana in fata noastra, mi-am dat seama ca nu mai scapa nici Maria.”
Ioana a fost condusa joi pe ultimul drum. Maria va pleca vineri pe aceeasi cale fara intoarcere. Pentru ele, dar si pentru ceilalti parinti indurerati, autoritatile trebuie sa raspunda.
Bunicul Mariei: "Nu a venit un consilier, ca aveau nevoie sa li se spuna o vorba buna nu a venit un psiholog mai degraba a venit preotul de aici de la Sf Andrei."
Si, cum ancheta bate pasul pe loc, expertilor din tara li s-au alaturat 2 din strainatate. Un epidemiolog si un microbiolog de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile vor studia toate documentele si datele stranse pana acum.
La Bucuresti, la sectia de nefrologie si la cea de terapie intensiva de la Spitalul Marie Curie, 7 copii se lupta pentru viata lor. Iar baietelul de 3 ani si 2 luni care trebuia externat acum doua zile, a plecat in sfarsit acasa.
Sefa sectiei nefrologie, Marie Curie: "Trei la ATI in stare stationara cu dializa, nu mai rau decat erau ieri. Ceilalti 4 sunt la nefrologie, 2 dintre ei pe dializa peritoneala. Aceasta este o boala care va fi urmarita multa vreme, pentru unii 1 an poate si mai mult."
Pentru toti acesti copii, viata nu va mai fi la fel, cel putin o perioada, pana cand le va reveni complet functia renala.
In timp ce autoritatile ridica din umeri, noi probe ies negative. Ultimele sunt rezultatele de sterilitate de la sectiile de pediatrie ale spitalului din Pitesti care au venit conforme cu standardele.
Situatia ne aminteste de cazul Germaniei din 2011, cand luni de zile oficialii europeni nu au reusit sa afle ce a generat atunci o epidemie de ecoli extinsa in citeva state europene.
Initial, acuzatiile vizau o ferma de castraveti din Spania, apoi germeni de vegetale ce ar fi venit din Germania ori orez incoltit sau seminte. Concluzia specialistilor a dat insa peste cap toate teroriile - le-au comunicat oamenilor ca s-ar putea ca sursa primara sa nu o afle niciodata.