Stare de alertă în Galați, în urma inundațiilor. Dunărea a depășit cota de atenție
Este alertă în Galaţi, unde nivelul apelor Dunării a depăşit cota de atenţie cu 12 centimetri. Autorităţile au avertizat toţi agenţii economici riverani să fie pregătiţi în orice moment pentru a pune în aplicare planul împotriva inundaţiilor.
De asemenea, trebuie să aibă la îndemână saci cu nisip şi să ţină permanent telefoanele deschise pentru a putea fi anunţaţi de o eventuală viitura.
Proprietarii de terase şi restaurante de pe malul apei spun că sunt gata pentru orice şi că, deocamdată, pot ţine sub control apa care dă să intre în clădiri. Unii au închis deja zonele inundate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Pavel, proprietar restaurant: „O săptămână, dar cum a plouat toată luna mai şi tot plouă continuu, că mai pierdem două zile cu apă, trei, o săptămână, cât o să fie, noi am închis-o de ieri... Probabil că o să o ţinem două zile închisă, după care o să dăm drumu."
La trecerea cu bacul au fost ridicate pasarelele, astfel încât maşinile care se urcă pe nave să nu treacă prin apă.
Zona de aşteptare pentru pasageri este inundată în cea mai mare parte, iar oamenii speră ca apa nu va creşte mai mult.
Grigore Crăciun, șef de flotă Navrom Bac: În momentul când creşte noi ridicăm pasarelele cu ponton cu tot la apă mare. Avem cheu pentru apa mare ca să nu treacă maşinile prin apă. Circulam în condiţii normale, fără nici un pericol.
Reporter: Am văzut că zona pentru pasageri este inundată, alta mai aveţi?
Grigore Crăciun: Nu, aia e, alta nu mai este.
Angajaţii ISU au avertizat operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea pe malul fluviului să fie pregătiţi în eventualitatea creşterii nivelului apei.
Col. Eugen Chiriță, purtător de cuvânt ISU Galați: "Astăzi dimineaţă s-a atins cota de 572 de cm, plus 12 cm peste cota de atenţie. Caderele ISU au efectuat controale la operatorii economici riverani fluviului Dunărea, s-a verificat existenta materialelor de prima intervenţie şi au fost înştiinţaţi că în orice moment să poată pune în aplicare planul de apărare împotriva inundaţiilor. Aşteptăm un vârf de viitura în următoarele două zile."
Probleme sunt şi pe digul sosea Macin - Smârdan, unde au fost impuse restricţii de viteză care vor fi menţinute până la trecerea pericolului.
Miercuri, nivelul apei la Galaţi este de 572 de cm, iar pentru joi este anunţată o creştere cu încă 12 centimetri.
Vârful viiturii e va fi atins peste două zile, apoi cota va începe să scadă. În iulie 2010, la Galaţi a fost înregistrată o nouă cota istorică a apei, de 687 de cm.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: masuri, inundatii, galati, autoritati, alerta,
Dată publicare:
12-06-2019 16:44