Localități sufocate de gunoaiele venite de pe Dunăre: „Un dezastru jalnic”


Ultimul update: Luni 10 Iunie 2019 20:29
Data publicarii: Luni 10 Iunie 2019 19:19
Categorie: Stiri actuale

Este dezastru pe Dunăre. Din cauza ploilor abundente, debitul fluviului a crescut peste tot în Europa, iar apele umflate au strâns de pe maluri tone de resturi, care acum acoperă apa.

Cel mai rău este în zona Orşova - Drobeta Turnu Severin, însă gunoaiele au apărut și la Galaţi. Problemele de pe Dunăre nu se opresc aici. Hidrologii au emis un cod portocaliu pentru anumite porţiuni şi au fost deja inundate mai multe terase din portul Bechet.

Imaginile care stârnesc revolta au fost filmate la vărsarea Şiretului în Dunăre. Gunoaiele curg în valuri pe apă, în timp ce pe mal s-au strâns deja tone de resturi.

Imaginea este dezolantă şi în Galaţi. Debarcaderele şi pontoanele de la malul Dunării sunt înconjurate de mii de PET-uri, pungi şi resturi vegetale.

„Nu suntem conştienţi să păstrăm natura. E dezastru."

Povestea se repetă şi între Orşova, Drobeta - Turnu Severin şi insula Șimian.

Mizeriile, care în unele locuri au acoperit complet fluviul, au fost aduse în Dunăre de ploile din ultimele săptămâni, care au spălat malurile nu doar la noi, ci şi la vecinii sârbi.

Adrian Drăghici, inginer-șef Secția de Gospodărire a Apelor Mehedinți: „Fenomenul acesta apare în continuare şi, vreau să vă spun sincer, nu apare doar la noi. Și la intrarea Dunării în ţară se întâmplă asemenea fenomene, datorită creşterii bruşte a apelor în comunităţile locale."

Pe anumite porţiuni, debitul Dunării a crescut enorm, iar din acest motiv hidrologii au emis mai multe avertizării de inundaţii. În Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu este cod portocaliu până joi iar în Călăraşi şi Constanța avertizarea se menţine până sâmbătă.

În zona portului Bechet apa a invadat terasele şi a inundat drumul spre feribot. Accesul autoturismelor este blocat şi doar TIR-urile şi camioanele mai pot trece.

„A venit foarte agitată datorită ploilor care au fost în Europa."

La Calafat, Dunărea avea luni la prânz un debit de aproape 11.500 mc/s. Fluviul s-a umflat şi după ce autorităţile române şi sârbe au decis să golească parţial barajul de la Porţile de Fier Unu - ca să protejeze capitala Belgrad.

„E un dezastru jalnic, autorităţile dorm în bocancii statului."

Localnic: „Sticle, bidoane, câine, mațe... aici în Dunăre.”
Reporter: „Cadavre?”
Localnic: „Da."

Prognozele - spun specialiştii - indică o scădere a debitului Dunării după mijlocul acestei luni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO