Sportul național nu a fost uitat. Băimărenii au jucat o variantă modernă de oină
În a treia zi de Paște, câteva familii s-au adunat pe Câmpul Tineretului din Baia Mare și au jucat o variantă modernă a sportului național, oina.
Au înlocuit însă mingea din păr de cal cu o minge de tenis, pentru a fi mai ușor, însă au păstrat bâta din lemn. Copiii au prins rapid regulile jocului, iar distracția a fost garantată, mai ales că li s-au alăturat și adulții, care și-au adus aminte cu melancolie cum se distrau tinerii altădată.
Jocul de odinioară, “De-a tri și fuga”, o variantă modernă a oinei, a avut loc în spațiu deschis, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare. La început, a fost mai greu, până când toți au reușit să lovească mingea.
Cristina Trif, localnică: ”Cunosc jocul și locuind în apropiere ne-am mobilizat să venim pentru că jucând jocul acesta retrăiesc momente din copilărie. Noi îl jucam în a doua zi de Paști și îl numeam, 'Una și fuga', bărbații îl jucau, noi femeile jucam 'Mi-am pierdut o batistuță', 'Țăranul e pe camp'… Lumea socializa”.
Inițiativa aparține muzeografilor de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și face parte dintr-o serie de ateliere adresate atât copiiilor cât și adulților.
Monica Mare, director Muzeul Județean de Etnografie: ”Frumusețea acestui joc era și odinioară că după ce se venea de la biserică, de la slujbă, și se lua masa de prânz părinți, bătrâni, copii se adunau pe un câmp mai întins din sat și acolo se jucau 'De-a tri și fuga'. Era, de fapt, bucuria de a fi împreună și a petrece timp frumos”.
Participanții trebuie să fie însă în număr restrâns pentru a respecta regulile de distanțare.