Filmul tragediei de la SJU Piatra Neamț: aproape 30 de minute de coșmar, în care au murit 10 oameni
Au fost momente de coșmar la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde zece bolnavi de COVID-19, în stare gravă, au murit sâmbătă seară într-un incendiu care a cuprins secția de terapie intensivă.
Bolnavii, intubați și captivi în paturile unde se dau cele mai grele lupte pentru viață, n-au avut practic nicio șansă.
Medicul de gardă, un bărbat de 48 de ani, a încercat din răsputeri să-și salveze pacienții, dar s-a ales cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp. Astăzi este dus cu un avion al Ministerului Apărării în Belgia, într-un spital care a tratat și o parte dintre arșii de la Colectiv.
Procurorii încearcă acum să afle care a fost cauza tragediei. În spitalul unde s-au petrecut scenele de groază, oamenii vorbesc despre un scurt-circuit care ar fi aprins tuburile de oxigen de la AŢI. Iar alții spun că o lumânare, pusă la căpătâiul unui bolnav, ar fi declanșat iadul. Niciuna dintre ipoteze nu e confirmată până acum.
Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon.
Nenorocirea s-a petrecut în jurul orei 19, când personalul din Spitalul Județean Piatra Neamț a anunțat la 112 că secția de terapie intensivă a luat foc. La fața locului au fost trimiși aproape 150 de pompieri, medici și asistenți de la şapte instituţii: inspectorate pentru situații de urgență, servicii de ambulanță și spitale din Neamț, Bacău și Iași.
Vâlvătaia a durat mai puțin de jumătate de oră, timp în care totul s-a transformat într-un coșmar
Practic, secția de terapie intensivă, compartimentată în două saloane, s-a dovedit în câteva momente cu adevărat iadul.
Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamţ purtător de cuvânt: "Incendiul se manifesta în interiorul unui salon cu flacăra deschisă şi degajare mare de fum."
Pompierii sosiți la fața locului i-au găsit însă fără viață pe cei opt pacienți internați într-unul dintre saloanele de terapie intensivă. Păturile arse şi pereţii înnegriţi de fumul gros, stau mărturie a momentelor cumplite ce s-au derulat acolo şi ne trimit cu gândul la tragedia de la Colectiv, de acum cinci ani. În salonul alăturat, cuprins de asemenea de flăcări, se aflau alți opt bolnavi de COVID-19, în stare gravă. În timp ce erau evacuați, doi și-au dat sfârșitul.
Ceilalți șase pacienți de la ATI, care au scăpat cu viață, au fost transferaţi la spitalul modular de la Lețcani, județul Iaşi. Între timp, la Neamț, autoritățile caută soluții pentru bolnavii de COVID care au nevoie de terapie intensivă. În soluționarea crizei a intervenit și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a venit de urgenţă la locul tragediei.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Urmează să revenim la secția de terapie intensivă de la etajul 3, în 24-48 de ore vom face să fie operaționabile 12 paturi. Opt paturi au ars complet. Celelalte opt paturi au fost cei care au fost coborâți jos, la Primiri Urgențe. Pot fi folosite cele 8 paturi."
Victimele care au decedat sunt 7 bărbaţi şi 3 femei cu vârste între 67 şi 86 ani
Persoanele care au decedat în urma incendiului izbucnit în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, de conducerea unităţii sanitare.
Medicul care era de gardă este grav rănit
Fost coleg de facultate cu ministrul Sănătăţii, bărbatul de 48 de ani a intrat în camera cuprinsă de flăcări pentru a-și salva pacienții. Are arsuri pe 40% din suprafața corpului şi a fost adus la Bucureşti azi-noapte. De asemenea, cel puțin o asistentă a suferit arsuri, dar uşoare.
Raed Arafat, șeful DSU: "Există încă o asistentă medicală, posibil chiar două, care sunt cu arsuri la membrele inferioare, dar cu suprafață mică, ce nu necesită transfer. Și ele vor fi îngrijite, în condiții bune, acolo unde sunt."
Parchetul General a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, iar specialiştii încearcă să afle ce a provocat tragedia, cea mai gravă după Colectiv.
Col. Mihai Mitrea, Comandant ISU Neamţ: "Cauza de incendiu este în curs de stabilire pentru că vrem să cercetăm foarte bine ce s-a întâmplat acolo. Cert este că a fost o evoluţie foarte rapidă a incendiului, iar la acest moment nu pot să confirm dacă a fost sau nu o explozie."
Conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate spune însă că, la ultima evaluare, din 2016, spitalul județean din Piatra Neamț nu îndeplinea cerinţele pentru securitate la incendiu.
Instituția care trebuia să verifice dacă spitalul din Piatra Neamț a remediat problemele constatate este Direcția Județeană de Sănătate Publică.
De la ce a pornit vâlvătaia încă nu este foarte clar. De asta se va ocupa ocupa o echipă amplă de specialiști, investigatori și mai ales procurori, care vor trebui să stabilească dacă în urma acestei tragedii există și vinovății.
De altfel, duminică dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vor ajunge mai mulți membri ai acestei echipe de la Parchetul General, instituție care a și preluat cercetările legate de această tragedie. Se vor face, cel puțin pentru început cercetări pentru ucidere din culpă.
Dacă ne uităm în spate și vedem alte tragedii de acest gen, parcă este o făcută ca la fiecare cinci ani să asistăm la o asemenea tragedie. Să nu uităm drama copiilor de la Maternitatea Giulești și apoi incendiul devastator de la clubul Colectiv. Iată că acum asistăm la această tragedie de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț.
Nu este exclus ca pe măsură ce se vor dezvolta aceste investigații să asistăm cel puțin la identificarea unor responsabilități privind securitatea la incendii.
Procurorii vor fi însoțiți de specialiști de la Direcția de Investigații Criminale, din Inspectoratul General al Poliției, dar mai ales de la Institutul Național de Criminalistică, pentru că cercetarea locului în care a izbucnit incendiul va fi una extrem de minuțioasă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: incendiu, coronavirus, piatra neamt, ATI,
Dată publicare:
15-11-2020 07:26