Spitalele Covid au rămas fără locuri la ATI, autoritățile folosesc unitățile modulare. Prognoza este sumbră
Cu 280 de pacienți care au forme grave de COVID-19, tot mai multe spitale au rămas fără locuri în secțiile de terapie intensivă.
Este și cazul Capitalei, unde vor fi amenajate în jur de 40 de paturi cu ventilatore la ”Matei Balș” și în unitatea modulară din curtea spitalului Elias.
Îngrijorător este că în tot acest timp pe harta pandemiei au apărut sâmbătă încă 889 de cazuri noi, iar previziunile nu sunt bune.
Să nu uităm că aproape 1.000 de români cu teste pozitive au plecat din spitale la cerere.
”Aici sunt ventilatoarele, vă rog să aveți grijă cu ele”.
Pentru că toate locurile de la terapie intensivă din București dedicate pacienților cu SARS COV2 au fost ocupate, autoritățile au luat decizia să doteze cu aparatura necesară unitatea modulară aflată în curtea spitalului Elias.
Aceasta a fost ridicată cu ajutorul fundației ”Dăruiește Viață”.
În acest moment, 280 de pacienți sunt la ATI. Pentru că în spital nu mai sunt locuri, cazurile grave din Timișoara vor fi internate de acum în unitatea mobilă de terapie intensivă care a fost inaugurată de ministrul de Interne. Acolo sunt 12 paturi.
”Ventilatorul care e cuplat la oxigenul din perete, iar eu am oxigen atât de la buteliile care sunt puse în camera tehnică și am și acces la oxigenul spitalului prin țeava care se montează chiar acum”.
Astfel de unități mobile au ajuns și la Galați sau Ploiești.
Marcel Vela, ministrul de Interne: ”A patra unitate mobilă este în rezervă la IGSU pentru a fi pregătită să intervină unde există o nevoie acută în care cazurile cresc. Pot fi transferați medici spre județele unde există o nevoie acută de cadre medicale”.
Ministrul Sănătății spune că încă 25 de paturi ATI vor fi pregătite până luni la Institutul ”Matei Balș” din Capitală.
Însă o explozie a infectărilor va aduce evident și la o creștere a numărului celor cu forme grave de COVID-19.
Iar în cazul în care se vor ocupa toate paturile ATI din cele 226 de unități sanitare în care se internează acești pacienți, vor fi trimiși în celelalte spitale.
Evident, acolo vor avea circuite separate și vor fi îngrijiți de personal dedicat, astfel încât doctorii să nu fie nevoiți să îi consulte și pe cei infectați și pe cei neinfectați.
Apar tot mai multe focare noi
Și, din păcate, prognoza se arată tot mai sumbră de la o zi la alta.
Apar tot mai multe focare noi. Ultimul a fost descoperit într-o fabrică de procesare a cărnii din județul Timiș, care acum este închisă. 95 de angajați au COVID-19.
Dr. Mihaela Valcovivi, director DSP Timiș: ”Sunt asimptomatici, izolați în locații speciale care aparțin cu clauză contractuală companiei”.
Pe de altă parte, șeful statului a promulgat legea votată vineri de parlamentari, iar noile reguli ar trebui să intre în vigoare de marțea viitoare.
În perioada de vid legislativ au ieșit din unitățile sanitare, la cerere, peste 900 de persoane care aveau virusul și care nu au fost monitorizate.
Ludovic Orban, prim-ministru: ”Încă n-am văzut impactul tergiversării adoptării unei legi, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Să nu uităm că nu am avut nicio posibilitate de a împiedica persoanele bolnave să iasă din spital, nu am avut nicio posibilitate de a dispune izolarea la domiciliu a persoanelor bolnave sau a persoanelor care au intrat în contact cu persoane bolnave, că n-am avut nicio posibilitate legală de a dispune carantinarea sau o serie de alte măsuri”.
Premierul a precizat că nu vor fi impuse noi restricții deoarece acestea ar afecta economia.