Capitala riscă să rămână fără locuri la terapie intensivă pentru bolnavii de Covid-19

Ultima actualizare: 16-07-2020 19:42
Capitala riscă să rămână fără locuri la terapie intensivă pentru bolnavii de Covid-19
StirilePROTV

În ultimele 24 de ore, alte 777 de persoane au fost testate pozitiv cu infecția Covid-19 și în Romania s-a înregistrat astfel un nou record negativ pe harta pandemiei.

De miercuri până joi, 19 bolnavi și-au pierdut viața, iar ultima raportare arata că alți 261 sunt acum în secțiile de terapie intensivă.

Deși la nivel național încă sunt locuri libere în ATI, avem zone în țară în care toate paturile destinate bolnavilor aflați în stare gravă sunt ocupate.

Capitala va fi trecută și ea în curând pe această listă. În București mai sunt doar 8 paturi dotate cu ventilatoare disponibile.

În Institutul Matei Balș, dar și în spitalele Marius Nasta și Victor Babeș, în prezent nu mai este niciun loc liber în secțiile de terapie intensivă, adică secțiile în care sunt tratați bolnavii cu forme grave de COVID-19.

Este un loc liber în spiutalul de campanie de la Ana Aslan, care s-a eliberat miercuri seară, iar la spitalul suport Colentina încă 7. Însă acestea se pot ocupa oricând, având în vedere că în București au fost trimiși pacienți aflați în stare gravă din toată țara.

Nici în alte zone situația nu este mai bună. Locurile sunt ocupate și în județele Prahova și Galați, acolo unde au fost trimise unități mobile de terapie intensivă.

Situația se poate agrava pentru că sunt spitale care chiar dacă au paturi neocupate, nu au suficient personal care să asigure gărzile, așa că pacienții nu pot fi trimiși acolo.

Autoritățile spun însă că deocamdată pot ține situația sub control, iar ministrul Sănătății a subliniat că așteaptă modificarea legislației, astfel încât să poată detașa medici acolo unde este nevoie.

În prezent, detașarea se face doar cu acordul personalului medical și au fost situații în care angajații din spitale au refuzat să meargă să lucreze în alte unități sanitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO