Spionajul Rusiei este tot mai intens în Germania, explică șeful unui serviciu secret. „Interes informativ foarte complex”
Spionajul Rusiei în Germania este la fel de activ ca în perioada Războiului Rece, afirmă șeful serviciului de informații externe.
Moscova are „un interes informativ foarte complex în Germania în aproape toate domeniile de politică" a apreciat Thomas Haldenwang.
Thomas Haldenwang, şeful Agenţiei pentru Protecţia Constituţiei, titulatura oficială a serviciului de informaţii interne german, a avertizat că Rusia şi-a intensificat în mod semnificativ nivelul de activitate în Germania şi a apreciat că Moscova are "un interes informativ foarte complex în Germania în aproape toate domeniile de politică", relatează dpa și Agerpres.
„Metodele devin mai dure, iar mijloacele mai brutale", a afirmat el, în comentarii publicate de cotidianul Welt am Sonntag, referindu-se la uciderea unui bărbat georgian la Berlin, în 2019, pe care agenţia a pus-o pe seama spionajului rus.
Totodată, Bruno Kahl, preşedintele agenţiei de informaţii externe a Germaniei (BND), a avertizat în privinţa Rusiei şi a Chinei. „Gândiţi-vă numai la predominanţa altor puteri care vor să-şi impună punctul de vedere asupra noastră", a spus el, care a atras atenţia că s-a înregistrat o schimbare a principiilor etice, cu acţiuni mai dure şi nemiloase şi cu urmărirea mai ostentativă decât în trecut a intereselor.
Unii actori statali au adoptat noi abordări în timpul pandemiei de coronavirus, cum ar fi diplomaţia vaccinului sau vânzarea de măşti medicale, a amintit Kahl. „Sunt făcute încercări cu toate metodele posibile pentru (ca aceşti actori statali) să obţină avantaje şi pentru a provoca disensiuni între statele occidentale", a avertizat şeful BND.
Pe de altă parte, Haldenwang a atras atenţia că extremismul de dreapta reprezintă din nou cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi securităţii în Germania, menţionând reţelele teroriste, precum şi grupări şi partide politice de extremă dreapta. Haldenwang a remarcat că extrema dreaptă câştigă în importanţă, iar unii adepţi au acţionat ca „piromani intelectuali şi sprijină cu ajutorul ideologiei această mişcare". Agenţia este foarte îngrijorată şi de propaganda online desfăşurată de extrema dreaptă, a mai spus Haldenwang.
Şeful agenţiei de informaţii interne a subliniat că violenţa în rândul extremiştilor de dreapta a atins noi niveluri. "Această activitate tot mai profesională, conspiraţionistă, planificată şi ţintită poate duce la o spirală a radicalizării", a avertizat Haldenwang, care a spus că există pe de altă parte un număr suficient de mare de islamişti radicali care ar putea comite un atac în orice moment.