Spectacol inedit la Ambasada Marii Britanii. Regimentului Regal Irlandez a sustinut un recital de cimpoaie
Au rasunat acorduri de cimpoi vineri, la ambasada Marii Britanii din Bucuresti, unde militarii detasamentului cimpoaie si tobe, imaginea Regimentului Regal Irlandez, au sustinut un scurt recital.
Sunt cei pe care joi i-am putut vedea, pentru prima data, defiland de Ziua Nationala a Romaniei pe sub Arcul de Triumf, imbracati in costume traditionale pline de culoare.
Ei sunt doar o parte a detasamentului emblematic al Regimentului Regal Irlandez: detasamentul cimpoaie si tobe. Unul atat de important incat a dat nastere si unor discutii aprinse in armata, acolo unde nu te-ai fi asteptat.
Cimpoiul are o istorie surprinzatoare. Un tribunal englez, in 1746, l-a declarat instrument de razboi, din moment ce niciun regiment nu defila fara un cimpoier.
Si apoi ar fi fost chiar interzis. Si coifurile au povestile lor.
Subofiter Andrew Glen, Royal Irish Regiment: "Soldatii erau platiti in cartofi in trecut. Asa ca femeile lor le coseau coifuri din ce in ce mai mari. Si cand se duceau sa ia cartofii ajungeau sa desfasoare un coif incredibil de mare, sa intre cat mai multi."
Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii: "Pentru noi a fost o mare bucurie ca am putut aduce aici, la Bucuresti, cimpoaie si tobe din Regimentul Royal. Cred ca asta marcheaza colaborarea dintre Marea Britanie si Romania in domeniul apararii."
Joi, in cinstea Romaniei, pe sub Arcul de Triumf au defilat, tot pentru prima data, si militarii spanioli, italieni si germani.