Specii de pești dispărute de zeci de ani, readuse în râurile din România

×
Codul embed a fost copiat

Jiul și Crișul Repede vor fi mai bogate în pește. Este promisiunea pescarilor profesioniști care au început popularea celor două râuri cu specii dispărute din apele noaste acum zeci de ani, din cauza poluării.

Operațiunea este dificilă, pentru că fermele piscicole de la noi nu produc astfel de puieți.

Oradea

 

Văduvița este o specie care a dispărut din Crișul Repede acum 60 de ani, însă membrii unei asociații din Oradea au repopulat acum râul cu peste 6000 de puieți.

Andrei Togor, președinte Aqua Crisius Oradea: "Noi ne-am gândit să îl reintroducem, pentru că, cu cât avem mai multe specii cu atâta avem confirmarea unui ecosistem sănătos."

Citește și
Delfini în Marea Neagră
Efectul pandemiei asupra Mării Negre. Cercetătorii sunt uluiţi

Văduvița este un pește extrem de gustos, bogat în carne și fară prea multe oase.

Repopularea cu specii dispărute se face foarte greu în râurile României.

Daniel Streche, inițiator "Roata populărilor": "Ne-am lovit de o problemă. În Romania, din păcate, și o spun cu mare regret, din păcate, fermele care produc puiet nu ne oferă mai nimic. Adică singurele două specii pe care le poți găsi la noi în țară sunt păstrăvul și crapul."

Târgu Jiu

 

Și la Târgu Jiu, pescarii profesioniști au eliberat 3.000 de puieți din specia avat, un prădător, dispărut acum o jumătate de secol, din cauza poluării cu praf de cărbune. Puietul a fost adus de la un institut specializat din Timișoara.

Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: "Acum, Jiul e din ce în ce mai curat, preparațiile de spălare a cărbunelui din Valea Jiului nu mai funcționează, totul este ecologic și apa e optimă pentru dezvoltarea acestei specii."

Pescar: "Am și prins, dar pe vremuri, în ultimi 4-5 ani nu am mai văzut avat deloc."

Avatul poate fi încă pescuit în Dunăre și Olt. Un exemplar matur poate ajunge și la 8 sau chiar 10 kg. Este un pește gras și e numai bun de pus pe grătar.

Galați

 

Lostrița este de asemenea o altă specie dispărută. Potrivit specialiștilor, creșterea puietului pentru repopulări ar trebui să devină o chestiune prioritară în România.

Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: "Lostriță, care e o specie de o importanță deosebită pentru România și care, din păcate, se mai găsește în sălbăticie doar pe câteva râuri. Putem să amintim păstrăvul de munte, care, în funcție de zonă, necesită populări de susținere și, bineînțeles, putem să amintim sturionii, care sunt critic periclitați, toate cele 6 specii."

Din Jiu, dar și din alte râuri pe care s-au amenajat hidrocentrale sau praguri de protecție la viituri, au dispărut de-a lungul anilor diverse specii. Ca să salveze situația asociațiile de pescari au făcut constant populări cu puiet de crap și șalău.

 

Citește și...
VIDEO. Momente dramatice. Doi adolescenți au fost urmăriți de un rechin
VIDEO. Momente dramatice. Doi adolescenți au fost urmăriți de un rechin

Doi frați din Australia au filmat întâlnirea cu un rechin, în timp ce făceau scufundări pe o plajă din apropiere de Sydney, scrie BBC, care citează presa locală.

Efectul pandemiei asupra Mării Negre. Cercetătorii sunt uluiţi
Efectul pandemiei asupra Mării Negre. Cercetătorii sunt uluiţi

Ecosistemul Mării Negre își revine, după oprirea unor activități economice în timpul stării de urgență. Cercetătorii români de la Institutul Grigore Antipa au constatat că aproape toate speciile de pești se revigorează.

Dezastru ecologic pe cel mai lung râu din lume. Ce se întâmplă cu trei sferturi din pești
Dezastru ecologic pe cel mai lung râu din lume. Ce se întâmplă cu trei sferturi din pești

Sky News a realizat un studiu științific pentru a descoperi cât de mult sunt afectați peștii din Nil de poluarea cu deșeuri din plastic.

VIDEO Spectacolul oferit de peste o mie de delfini. Unde a avut loc momentul
VIDEO Spectacolul oferit de peste o mie de delfini. Unde a avut loc momentul

Pandemia de coronavirus a dat ocazia naturii să ofere imagini inedite. Una dintre ele vine din California, după cum arată revista Time.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.