Specii de pești dispărute de zeci de ani, readuse în râurile din România

Ultima actualizare: 22-06-2020 08:09

Jiul și Crișul Repede vor fi mai bogate în pește. Este promisiunea pescarilor profesioniști care au început popularea celor două râuri cu specii dispărute din apele noaste acum zeci de ani, din cauza poluării.

Operațiunea este dificilă, pentru că fermele piscicole de la noi nu produc astfel de puieți.

Oradea

 

Văduvița este o specie care a dispărut din Crișul Repede acum 60 de ani, însă membrii unei asociații din Oradea au repopulat acum râul cu peste 6000 de puieți.

Andrei Togor, președinte Aqua Crisius Oradea: "Noi ne-am gândit să îl reintroducem, pentru că, cu cât avem mai multe specii cu atâta avem confirmarea unui ecosistem sănătos."

Văduvița este un pește extrem de gustos, bogat în carne și fară prea multe oase.

Repopularea cu specii dispărute se face foarte greu în râurile României.

Daniel Streche, inițiator "Roata populărilor": "Ne-am lovit de o problemă. În Romania, din păcate, și o spun cu mare regret, din păcate, fermele care produc puiet nu ne oferă mai nimic. Adică singurele două specii pe care le poți găsi la noi în țară sunt păstrăvul și crapul."

Târgu Jiu

 

Și la Târgu Jiu, pescarii profesioniști au eliberat 3.000 de puieți din specia avat, un prădător, dispărut acum o jumătate de secol, din cauza poluării cu praf de cărbune. Puietul a fost adus de la un institut specializat din Timișoara.

Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS Gorj: "Acum, Jiul e din ce în ce mai curat, preparațiile de spălare a cărbunelui din Valea Jiului nu mai funcționează, totul este ecologic și apa e optimă pentru dezvoltarea acestei specii."

Pescar: "Am și prins, dar pe vremuri, în ultimi 4-5 ani nu am mai văzut avat deloc."

Avatul poate fi încă pescuit în Dunăre și Olt. Un exemplar matur poate ajunge și la 8 sau chiar 10 kg. Este un pește gras și e numai bun de pus pe grătar.

Galați

 

Lostrița este de asemenea o altă specie dispărută. Potrivit specialiștilor, creșterea puietului pentru repopulări ar trebui să devină o chestiune prioritară în România.

Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: "Lostriță, care e o specie de o importanță deosebită pentru România și care, din păcate, se mai găsește în sălbăticie doar pe câteva râuri. Putem să amintim păstrăvul de munte, care, în funcție de zonă, necesită populări de susținere și, bineînțeles, putem să amintim sturionii, care sunt critic periclitați, toate cele 6 specii."

Din Jiu, dar și din alte râuri pe care s-au amenajat hidrocentrale sau praguri de protecție la viituri, au dispărut de-a lungul anilor diverse specii. Ca să salveze situația asociațiile de pescari au făcut constant populări cu puiet de crap și șalău.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO