O clădire construită acum 13 ani și care va fi spital, încadrată în clasa a doua de risc seismic. Cum a fost posibil
Apar tot mai multe informații îngrijorătoare cu privire la clădirile construite în ultimii ani în România.
De pildă, un bloc de birouri ridicat în 2009 într-o zonă în plină dezvoltare din nordul Capitalei, a fost încadrat în clasa a II-a de risc seismic, după ce a fost expertizat pentru a deveni spital privat. Asta înseamnă că, în cazul unui cutremur mare, viața celor din interior ar fi fost în pericol. Acum se fac lucrări de consolidare pentru ca viitorul spital să fie cu adevărat sigur.
Clădirea de birouri a fost construită acum 13 ani într-o zonă scumpă a Capitalei, în apropierea stației de metrou Pipera. Pe Google Maps se poate observa cum, în luna mai, în 2009, constructorul finaliza lucrările și asfalta zona din față pentru parcare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Pentru câțiva ani, clădirea a fost închiriată unei mari companii din energie, care a avut acolo birouri. Recent, proprietarii au vrut să îi schimbe destinația.
În 2021, clădirea a fost expertizată, etapă obligatorie la schimbarea de destinație. Proprietarii au cerut ca imobilul să nu mai fie de birouri, ci un spital privat. Conform documentelor depuse la primăria de sector, experții au constatat atunci că această clădire se încadrează la clasa a II-a de risc seismic. Așa că, anul trecut a fost emisă și o autorizație de consolidare. Potrivit unor surse, acum se întăresc fundațiile, se supraarmează și se introduc pereți noi. Întrebarea este, însă, cum a fost posibil ca o clădire nouă să fie încadrată la clasa II de risc seismic. Asta înseamnă că, în cazul unui cutremur mare, am vorbi de avarii serioase, iar persoanele aflate în clădire ar fi în pericol.
Cele patru clase de risc seismic a clădirilor
Atunci când sunt expertizate, clădirile din România pot fi încadrate în patru clase de risc seismic. Clasa I înseamnă că, în cazul unui cutremur puternic, clădirea s-ar prăbuși, în timp ce la clasa a II-a, s-ar avaria substanțial, inclusiv la structura de rezistență, dar ar avea șanse mari să nu cadă. Ambele presupun pericol ridicat pentru pentru persoanele aflate în clădire. Clasa a III-a înseamnă avarii moderate și probabilitate mai redusă de pericol pentru utilizatori, în timp ce în a IV-a s-ar încadra clădirile noi, bine făcute, corect construite, care ar avea doar avarii mici.
Codul de evaluare seismică a fost actualizat în ultimii ani și regulile de construcție s-au înăsprit, astfel că specialiștii în proiectare pregătesc clădirile pentru un cutremur tot mai mare, peste cel din 1977. Prin urmare, clădirile construite în urmă cu câțiva ani nu mai corespund în totalitate cerințelor de astăzi.
Matei Sumbascu, inginer constructor: „Acum, pentru o clădire din 2009-2010, un rezultat de clasa II de risc seismic la expertizare este puțin întristător dacă vreți, și naște niște semne de întrebare, pentru că, chiar dacă s-au schimbat codurile între timp, o clădire făcută în 2009 sau 2010, ar trebui să fie cât de cât sigură, adică să intre, dacă nu în clasa a IV-a de risc seismic, care e clasa în care ar intra o clădire nouă, măcar clasa a III-a. În mod normal, în clasa a II-a de risc seismic ar trebui să intre clădirile mai vechi”.
Mihai Pavel, director tehnic: „Nu există posibilitatea ca o clădire nouă să fie încadrabilă în clasa I de risc seismic sau II după proiectare și execuție, decât dacă au fost vicii de execuție, respectiv proiectare. În principiu, e vorba de structura de rezistență, o vulnerabilitate destul de ridicată a caselor din București”.
Știrile PRO TV au încercat să discute și cu reprezentanții companiei care a construit clădirea.
Reprezentant companie: „Nu vreau să dau interviu”.
A transmis, totuși, că nu ar fi fost vorba vreo problemă de construcție, ci că noile reguli sunt mai stricte, iar consolidarea era necesară pentru a deveni spital.
Investiția totală se ridică la 20 de milioane de euro
Compania care va face un spital privat după consilidarea și punerea în siguranță a clădirii, a transmis că investiția totală a fost estimată la 20 de milioane de euro. Viitorul spital va dispune de opt săli de operație, 150 de paturi și echipamente de ultimă generație. Închirierea clădirii a fost făcută pe 15 ani, cu posibilitatea de prelungire.
„În urma unei investiții estimate la 20 de milioane de euro, viitorul spital Medicover va dispune de un bloc operator cu opt săli de operație, ambulatoriu integrat, un departament de imagistică High Tech și peste 150 de paturi. Medicover România a semnat recent un acord pe 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, cu proprietarul clădirii”, se arată într-un comunicat de presă.
Acesta este un caz fericit în care expertiza a ajuns la autorități și se iau măsuri pentru consolidare. Însă astfel de rezultate îngrijorătoare rămân în general secrete. Nu există un registru public și nicio lege care să oblige experții să introducă rezultatele expertizelor dacă acestea sunt făcute la cererea proprietarului. Secrete rămân și măsurile luate, dacă există, inclusiv când este vorba de clădiri cu utilitate publică.