Specialiști: La rata de răspândire din prezent în 19 septembrie ar putea fi şi 2600 de noi îmbolnăviri pe zi

Ultima actualizare: 20-07-2020 20:49

Specialiştii nu cred că numărul îmbolnăvirilor va scădea în următoarea perioadă dacă nu vor fi impuse noi restricţii iar oamenii nu vor înţelege cât de mare este riscul infectării.

La rata de răspândire din prezent în 19 septembrie ar putea fi şi 2600 de noi îmbolnăviri pe zi. La această concluzie au ajuns statisticianul Valentin Parvu şi vice-preşedintele Societăţii Române, de Epidemiologie Emilian Popovici care au analizat modul în care virusul se transmite în această perioadă de deplasări, vacanțe şi puţine restricţii.

Pe baza indicelui de mobilitate , RT, care arată rata de transmisibilitate, specialiştii au realizat cinci posibile scenarii.

Pentru a înţelege exact în ce punct suntem şi unde am putea ajunge, am luat acest grafic cu evoluţia începând de la 1 iunie. Se vede clar creşterea numărului de cazuri odată cu a doua etapă de relaxare care a adus deschiderea teraselor. Situaţia se schimbă radical la a treia relaxare din 15 iunie şi mai ales după 2 iulie când au fost eliminate carantina şi izolarea şi când oamenii, infectaţi sau nu, au început să umble liberi prin toată ţara. În această perioadă, indicele de transmisibilitate a crescut peste 1 ceea ce înseamnă că fiecare bolnav da mai departe infecţia cel puţin unui alt om.

Vicepreşedinte societantea romană de epidemiologie: ''Acum ne încadrăm într-un scenariu care se află undeva între 1 şi 1,2 pentru ca acesta e comportamentul oamenilor. În 23 Mai am avut 1 , în 25 mai 1,02 în 1 iunie 1,1, în 9 iulie 1,17, 15 iulie 1,14. Automat cifrele depăşesc prognoza de 1,1 şi se situează între 1,1 şi 1,2''.

Un indice de transmisibilitate de 1,2 înseamnă deja că un bolnav infectează acum alţi doi oameni cu care intră în contact. Şi asta se întâmplă pentru că nu mai sunt respectate reguli de distanţare socială, nu se poartă măşti de protecţie şi nici nu mai avem grijă de igiena mâinilor mai ales.

Vicepreşedinte epidemiologie: ''Daca la 1,1 am fi avut un scor de 836 de noi cazuri de 1,2 e de 8 mii de cazuri noi pe zi. După cum mergem între una şi alta aşa vor arăta şi cifrele. Dacă ne îndreptăm spre 1,2 în septembrie vom avea o problemă a sistemului de sănătate intensiv din Tomânia. Prognozele doar arată nişte direcţii posibile de reproducție''.

Proiecţiile specialiştilor pentru următoarele două luni, arată aşa. Dacă rata de răspândire a virusului se menţine ca acum - pe 19 septembrie vom avea 2604 de cazuri noi, iar numărul persoanelor internate la terapie intensivă va fi de 1578. Dacă însă va scădea această rată de răspândire la 1 vom avea 700 de noi îmbolnăviri zilnic şi 571 de oameni la terapie intensivă, iar dacă indicele va fi spre 0,9 sau 0,8 am putea avea chiar 200 sau 55 de cazuri confirmate zilnic şi respectiv 202 sau 70 de oameni în stare gravă la ATI. Acestea sunt însă scenariile pozitive, dar specialiştii sunt sceptici că răspândirea virusului va scădea semnificativ dacă nu sunt luate măsuri. Şi ar arăta aşa: pe 19 septembrie am putea avea 8389 de oameni infectaţi zilnic şi 4248 la terapie intensivă.

Specialiştii cred că este necesară impunerea de noi restricţii: limitarea numărului de oameni în mijloacele de transport în comun, restricţii de deplasare între localităţile cu număr mare de îmbolnăviri, dar şi testarea contacților direcţi şi ai celor simpomatici printr-un protocol naţional .

Ludovic Orban: ”Pregatim toate măsurile necesare pentru a pune în practică prevederile legii şi pentru a utiliza toate pârghiile pe care ni le pune la dispoziţie legea''.

Premierul a anunţat că deocamdată nu s-a luat nicio decizie cu privirea la închiderea cluburilor de pe litoral după ora 23, însă a solicitat efectuarea unor controale bruşte.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO