Sparanghelul românesc, o afacere înfloritoare. Un kilogram produs local se vinde la preț dublu față de cel de import
Sparanghelul românesc este cultivat la noi de puțină vreme, totuși suprafețele sunt în creștere. Iar asta grație cererii mari.
Clienții îl caută pentru valoarea nutritivă, astfel că unii producători au recolta rezervată, cu toate că planta este mai scumpă decât cea din import. Cultura din imagini, din județul Neamț, este gata de cules.
Producătorul a „furat” ideea din Italia, unde a lucrat 15 ani, tocmai la cules de sparanghel. Întors acasă, și-a dezvoltat propria afacere. Trei ani a durat până la prima recoltă. Dar așteptarea a meritat. Culege sparanghel toată lună aprilie până la jumătatea lui mai.
Temperatura optimă pentru dezvoltarea sparanghelului este de 20-22 de grade Celsius. În aceste condiții, poate fi recoltat la câteva zile, apoi planta crește din nou. Investiția inițială a fost de aproximativ 10.000 de lei. Acum, într-o săptămână bună, bărbatul câștigă și 3.000 de lei.
Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Nu mai facem faţă comenzilor. Vrem să mai plantăm un hectar.”
Reporter: Care sunt clienţii dumneavoastră?
Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Restaurante, foarte mulţi casnici.”
Odată ajuns la pensie, un profesor de liceu din Iași a făcut și el pasul spre agricultură și cultivă tot spranghel. A ajuns deja la a doua recoltă.
Liviu Sadovschi, antreprenor: „Este o cultură biologică 100%. Este destul de scumpă, este o plantă elitistă, dar cu un gust deosebit.”
Și tocmai din acest motiv, clienții rezervă din timp cantitatea dorită.
Femeie: „Îmi place și știu că este bogat în numeroase vitamine.”
Femeie: „Folosesc în mod frecvent și îl prefer pe acesta pentru că este românesc.”
Sparanghelul este o plantă versatilă: poate fi ingredient într-o salată, garnitură pentru friptură sau o gustare sănătoasă între mese, mai ales pentru că se gătește foarte ușor.
Ce se produce la noi se vinde în stare naturală. Dar sparanghelul importat vine și congelat. Anul trecut, am luat din afară 600 de tone, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel autohton costă aproximativ 35 de lei kilogramul, față de 20 cel din import. Cu toate că cel românesc este mai scump, clienții îl cumpără.
Ramona Agrici, administrator aprozar: „Ne întreabă ‘Mai aveți și mâine și săptămâna viitoare?’”
Deocamdată, la noi nu se cultivă și sparanghel alb, care este mai căutat afară, pentru gustul mai delicat.
Cătălin Ioan Laiu, cultivator: „Este un pic mai multă muncă pentru că se acoperă sparanghelul verde cu nailon. E mult mai concentrat în vitamine şi fibre.”
Potrivit ultimelor date ale INS, suprafața totală cultivată cu sparanghel este de 171 de hectare dar numărul plantațiilor este în creștere.