Spania, la un pas să declanșeze art. 155. Catalonia ar deveni controlată de Madrid
Spania s-a apropiat luni de ceea ce numesc „impunerea guvernării centrale asupra Cataloniei”, în vederea împiedicării eforturile liderul catalan Carles Puigdemont de-a proclama independența.
Carles Puigdemont are timp până joi pentru a se retrage, notează Reuters.
În schimb, Înalta Curte spaniolă a interzis șefului poliției catalane să părăsească țara.
Într-o confruntare privită, Puigdemont nu a reușit luni să răspundă ultimatumul dat de Madrid care-i cerea să clarifice dacă a declarat independența.
Într-o scrisoare adresată prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy, Puigdemont nu a răspuns în mod direct cu privire la problema independenței, făcând în schimb o ofertă „sinceră și onestă“ pentru un dialog în următoarele două luni.
În replică, Rajoy a declarat că poziția lui Puigdemont apropie Madridul de declanșarea articolului 155 din Constituție, în baza căruia poate impune control direct asupra proviciei catalane.
Campania guvernului catalan de a se desprinde de Spania a împins țara în cea mai gravă criză politică de la o încercare de lovitură de stat eșuată în 1981.
Mii de oameni au demonstrat în Barcelona și în alte orașe spaniole atât pentru împotriva proclamării independenței cât și pentru. Cu toate acestea, până în prezent criza a fost în mare măsură lipsită de violență, cu excepția zilei de 01 octombrie, atunci când fost organizat referendumul. În aceea zi poliția spaniolă a încercat să-i oprească pe catalani să voteze, atacându-i pe alegătorii cu bastoane și gloanțe din cauciuc.
Incidentul a subliniat neîncrederea dintre forțele naționale și cele regionale
Un judecător de la Înalta Curte a decis luni ca șeful poliției catalane, Josep Lluis Trapero, să i se retragă pașaportul, dar a respins o cerere din partea procurorului de stat care cerea restul pe timpul anchetei. Trapero este considerat un erou pentru secesioniști.
Autoritățile catalane au declarat că alegătorii au sprijinit în mod covârșitor independența în cadrul referendumului, care a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională din Spania.
Puigdemon a renunțat să ceară Parlamentului catalan să proclame independența, făcând în schimb o declarație simbolică și chemând la negocieri, privind viitorul regiunii.
Madridul a declarat că nu va participa la negocieri, dacă Puigdemont nu renunță la cererea de independență. Îi oferise timp până luni pentru a-și clarifica poziția cu "Da" sau "Nu" și până joi pentru a-și schimba părerea dacă a insistat asupra unei separări de Spania.
Cu toate acestea, articolului 155 din Constituția Spaniei nu a fost pus niciodată în practică din cauza formulării vagi.
Sursa: Reuters
Etichete: Spania, referendum, catalonia, Constitutie, puigdemont, articolul 155,
Dată publicare:
16-10-2017 22:46