Ministru spaniol: Uniunea Europeană va ajuta statele membre să facă față crizei prețurilor la energie
Bruxelles-ul lucrează la diverse opțiuni pentru a ajuta statele membre să gestioneze prețurile record ale electricității, a anunţat ministrul spaniol al Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Miniştrii Energiei din diferite ţări membre UE şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea preţurilor din sectorul energetic.
"Oficialul ne-a împărtăşit că în prezent se lucrează la un set de propuneri pentru opţiuni flexibile pentru a rezolva această situaţie la nivel european, şi în următoarele săptămâni Bruxelles-ul va prezenta tuturor propunerile", a declarat Ribera.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Preţurile de referinţă în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania şi alte ţări, unul dintre motive fiind şi creşterea semnificativă a preţului gazelor naturale din cauza unei combinaţii de factori, precum nivelul redus al stocurilor, preţurile ridicate la certificatele de poluare şi nivelul redus al producţiei de energie din surse regenerabile.
Miercuri, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori.
Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.
Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.
Spania a îndemnat Uniunea Europeană să vină cu un răspuns mai coordonat, cerând Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar.
"Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri", se precizează într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de miniştrii spanioli ai Economiei, Nadia Calvino, şi Mediului, Teresa Ribera.
În replică, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a spus că Executivul comunitar monitorizează situaţia şi "discută care sunt instrumentele de care dispune" pentru a răspunde la această situaţie.
Și România se confruntă cu o creștere a prețului la energia electrică
Acum o săptămână premierul României, Florin Cîțu, a anunțat o serie de măsuri destinate reducerii impactului scumpirilor la energie electrică și gaze naturale la nivelul populației.
Astfel, peste 12 milioane de români ar urma să primească ajutor la plata facturilor energiei electrice în sezonul rece, începând cu 1 noiembrie. În funcție de consum, statul va acoperi o parte din costuri.
Se vor acorda compensări şi pentru factura la gaze naturale, unde regula va fi clară - facturile vor fi reduse cu 25%. Premierul promite și alte măsuri, în fața valului de scumpiri.
„În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluţie, dar important pentru mine este să nu distorsionăm foarte mult piaţa. Discuţia despre plafonarea la gaze, împreună cu Ministerul Energiei, Comisia europeană vor discuta”, a precizat atunci premierul.
Potrivit datelor oficiale comunicate de către Institutul Național de Statistică, de la începutul acestui an, energia electrică s-a scumpit în România, în medie, cu 24,6% în timp ce prețul gazelor naturale a crescut cu 20,5%.
Sursa: Agerpres
Etichete: Spania, romania, preturi, ue, crestere, energie electrica,
Dată publicare:
22-09-2021 16:29