CNBC: Criza energetică europeană agită pieţele. Analiştii anticipează că preţurile se vor menţine la niveluri record

energie electrica
Shutterstock

Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.

 

Mai mult decât atât, nu se anticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, analiştii din sectorul energetic, avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii, transmite News.ro.

Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, preţurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică.

Citește și
consumator vulnerabil
Guvernul va plăti o parte din facturi pentru consumatorii considerați vulnerabili

Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie.

”De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.

Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.

Preţurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie şi mai puţin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.

Rickson a declarat că perspectivele preţurilor energiei europene în această iarnă vor fi ”extrem de dependente” de preţurile la gaze, adăugând că se aşteaptă ca acestea să crească şi mai mult în următoarele luni.

Preţurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobişnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potenţială criză de aprovizionare.

De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce ţările au atenuat restricţiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste aşteptări, care a dus la o penurie de gaze.

Acest deficit ”face ca piaţa să fie nervoasă pe măsură ce ne apropiem de iarnă. Acest lucru este corelat cu concurenţa semnificativă pentru aprovizionarea cu GNL din Asia şi America de Sud, care creşte preţurile la gaz”, a declarat Stefan Konstantinov, analist senior la ICIS Energy, un serviciu de informaţii despre mărfuri, pentru CNBC.

Mai mult decât atât, Rusia încetineşte livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mişcare deliberată pentru a-şi consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2.

Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina şi Polonia, este aşteptată în curând să fie pe deplin operaţională şi ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.

”Opinia noastră este că demararea fluxurilor prin Nord Stream 2 nu va reduce semnificativ preţurile în această iarnă. Se pare că vom fi blocaţi la preţuri destul de ridicate până în timpul iernii şi cred că mai ales odată ce intrăm în Anul Nou, în ianuarie şi februarie, când temperaturile vor fi scăzute, vom fi destul de vulnerabili la vârfuri mari de preţuri în timpul tranzacţiilor”, a declarat joi Murray Douglas, director de cercetare la Wood Mackenzie, pentru CNBC.

Preocupările legate de criza climatică la începutul acestei luni, creşterea preţurilor gazelor şi producţia eoliană scăzută au determinat Marea Britanie să pornească o veche centrală pe cărbune pentru a-şi satisface nevoile de energie electrică.

Măsura ridică întrebări serioase cu privire la angajamentele de mediu ale guvernului pe fondul crizei climatice. Cu siguranţă, cărbunele este cel mai puternitc emitent de carbon între carburanţii fosili şi, prin urmare, cea mai importantă ţintă pentru înlocuirea cu surse regenerabile de energie.

Citește și...
Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament. Costul în iulie: 145.000 euro
Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament. Costul în iulie: 145.000 euro

Prețul facturilor la energie electrică pentru Palatul Parlamentului în perioada iunie-august 2021 a fost mai mare cu 61 % decât în perioada cuprinsă între lunile iunie 2020 și mai 2021.

Guvernul va plăti o parte din facturi pentru consumatorii considerați vulnerabili
Guvernul va plăti o parte din facturi pentru consumatorii considerați vulnerabili

Guvernul României vă plăti o parte din facturile la gaze, energie electrică și cărbune pentru consumatorii considerați vulnerabili. De pildă, sută la sută, pentru cei care au până în 200 de lei venit pe membru de familie.

Cum economisim energie electrică în casă. Aparatele consumă și când sunt lăsate în priză, în stand-by
Cum economisim energie electrică în casă. Aparatele consumă și când sunt lăsate în priză, în stand-by

Adrian Chelaru, electrician autorizat, a vorbit la emisiunea „Vorbește lumea”, despre care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică din casele noastre și ce putem face pentru a economisii bani în acest sens.

Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent

Prețurile tot mai mari la energia electrică ne fac să ne gândim tot mai serios la cum să reducem din consum. Pe lângă electrocasnicele mari, și produsele de aranjat părul consumă mult curent, atrag atenția specialiștii în energie.

Recomandări
Sute de milioane de euro pentru românii care plantează păduri. Specia pentru care se dau 19.600 de euro/hectar
Sute de milioane de euro pentru românii care plantează păduri. Specia pentru care se dau 19.600 de euro/hectar

Peste 50.000 de hectare ar putea fi împădurite până în 2026 cu fonduri europene. 730 de milioane de euro pot fi folosite pentru astfel de investiții - inclusiv în zone urbane - iar banii pot fi obținuți atât de autorități publice, cât și de populație.

Proteste de amploare în China, după ce 10 oameni au murit într-un incendiu. Ușa blocului era închisă din cauza lockdown-ului
Proteste de amploare în China, după ce 10 oameni au murit într-un incendiu. Ușa blocului era închisă din cauza lockdown-ului

În orașele Beijing și Xinjiang din China au izbucnit proteste, după ce autoritățile au decis extinderea lockdown-urilor în toată țara. Infecțiile la nivel național au stabilit încă un record.

Când vor fi plătite pensiile în decembrie și ianuarie. Budăi: „Este început de an, o zi-două va fi decalată plata”
Când vor fi plătite pensiile în decembrie și ianuarie. Budăi: „Este început de an, o zi-două va fi decalată plata”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate pensiile să fie achitate.