Peste 70% dintre români cred că prețurile vor crește. Cei mai mulți sunt pesimiști în privința viitorului - Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar aproape 70% se aşteaptă ca în următoarele 3 luni preţurile să crească, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Direcţia ţării
32,5% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 60,3% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării. 7,2% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cred în proporţii mai mari decât media că ţara merge într-o direcţie bună: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cei cu venituri ridicate şi locuitorii din Bucureşti.
Sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării mai ales: persoanele cu educaţie primară, cei cu vârsta între 45 şi 59 de ani şi cei cu un venit redus.
Evoluţii economice
Evoluţie preţuri
67,9% dintre români se aşteaptă ca, în următoarele 3 luni, preţurile să crească, 13,4% să rămână la fel, iar 16,9% să scadă. 1,8% nu ştiu sau nu răspund.
Se aşteaptă ca preţurile să crească mai ales: votanţii AUR, persoanele cu educaţie primară, cu vârsta între 45 şi 59 de ani, cei cu un venit redus.
Evoluţie locuri de muncă
Cât priveşte numărul de locuri de muncă, 44,3% dintre respondenţi se aşteaptă ca în următoarele 3 luni acesta să crească, 24,3% să rămână la fel, iar 28,1% să scadă. 3,2% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să crească mai ales: votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din rural sau din urbanul mic, cei care nu au cont pe reţelele sociale.
Votanţii ADU şi ai AUR, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să rămână la fel într-o proporţie mai mare decât media. Se aşteptată ca numărul locurilor de muncă să scadă mai ales persoanele cu un venit foarte redus.
Evoluţie investiţii în economia românească
42,2% dintre români se aşteaptă ca investiţiile în economia românească să crească în următoarele 3 luni, 27,2% să rămână la fel, iar 24,3% să scadă. 6,2% nu ştiu sau nu răspund.
Votanţii Alianţei PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu un venit mai ridicat sunt cei mai optimişti cu privire la evoluţia investiţiilor în economia românească.
Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare se aşteaptă ca numărul locurilor de muncă să rămână la fel într-o proporţie mai mare decât media.
Se aşteptată ca investiţiile în economia românească să scadă mai ales tinerii sub 30 de ani, gulerele albastre, cei cu un venit mai redus.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.