Egalitate perfectă între Joe Biden și Donald Trump. Ce procente au în sondaje
Preşedintele american, democratul Joe Biden, şi rivalul său, predecesorul său republican Donald Trump, sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, difuzat miercuri.
În sondajul desfăşurat pe parcursul a opt zile şi încheiat marţi, 40% dintre alegătorii înregistraţi au spus că ar vota pentru Biden, dacă alegerile ar avea loc în ziua sondajului, tot 40% declarând că l-ar vota pe Trump.
Scorurile celor doi sunt aproape neschimbate faţă de precedentul sondaj Reuters/Ipsos, din 29-30 aprilie, în care Biden avea un avans de un punct procentual.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ancheta are o marjă de eroare de circa 2 puncte procentuale, iar mulţi alegători înregistraţi sunt încă indecişi cu şase luni înaintea scrutinului din 5 noiembrie.
În jur de 20% dintre alegătorii înregistraţi fie nu s-au decis încă asupra candidatului cu care vor vota, fie înclină spre o a treia opţiune, fie ar putea să nu voteze deloc.
Sondajul a mai relevat că 13% dintre respondenţi l-ar alege pe independentul Robert Kennedy Jr., dacă s-ar afla pe buletinul de vot alături de Trump şi Biden. Un sondaj anterior din aprilie arăta un sprijin de 8% pentru Kennedy.
Deşi în SUA sondajele la nivel naţional oferă semnale importante în privinţa sprijinului pentru candidaţii politici, în mod obişnuit doar o mână de state sunt cele care înclină balanţa în colegiul electoral, care decide în cele din urmă cine a câştigat alegerile prezidenţiale.
Doar două treimi din alegători au votat în 2020
Atât Biden, cât şi Trump se prezintă cu pasive semnificative în prima 'rejucare' a unui 'meci' prezidenţial în aproape 70 de ani.
Trump a petrecut mult timp în ultimele luni într-o sală de judecată din Manhattan, în primul din cele patru procese penale care i-au fost intentate. Acest proces ar putea rămâne şi singurul care ajunge în faţa unui juriu înaintea alegerilor din noiembrie.
'Pasivele' lui Biden sunt îngrijorările legate de vârsta sa - 81 de ani -, dar şi criticile puternice ale unei părţi a democraţilor în privinţa sprijinului său pentru Israel în războiul din Gaza.
Protestele din ultimele săptămâni din universităţile americane au alimentat temerile democraţilor că unii alegători tineri s-ar putea întoarce împotriva lui Biden.
Sondajul Reuters/Ipsos, desfăşurat la nivel naţional, a inclus mai multe modalităţi de măsurare a sprijinului pentru Biden şi Trump, şi majoritatea au indicat o cursă strânsă.
Atât Biden, cât şi Trump au fost preferaţi de câte 46% dintre intervievaţi dacă acestora nu li s-a dat opţiunea unui al treilea candidat, restul de 8/% alegând varianta Nu ştie/Nu răspunde.
În rândul alegătorilor care s-au declarat complet siguri cu cine vor vota în noiembrie, Biden are un uşor avans de trei puncte procentuale.
În 2020, numai două treimi dintre alegătorii înregistraţi au votat.
Sondajul Reuters/Ipsos a inclus răspunsurile a 3.208 de alegători înregistraţi, intervievaţi online.