Solutia de 500.000 de euro gasita de autoritatile din Arad pentru a preveni accidentele rutiere
Desi pare ciudat, un arbore putin cunoscut la noi ar putea ajuta traficul de cosmar din timpul iernii, pe soselele inghitite de zapada viscolita.
Este vorba despre salcia suedeza, folosita in unele tari in locul parapetilor de protectie.
Creste rapid, cu multe ramificatii, si se poate transforma intr-o perdea naturala. In plus, pentru ca este elastica, diminueaza considerabil, spun specialistii, impactul in cazul unui accident.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In judetul Arad, peste 30.000 de butasi au inceput sa fie plantati astazi, de-a lungul a 20 de kilometri, pe drumul judetean spre Nadlac. In timpul iernii acest tronson este de cosmar.
"Impartim lozele pentru plantat, cam 50 de bucati intr-un pachet, terenul a fost pregatit, arat, frezat. Se planteaza, au niste muguri, cu ei in sus, ei incoltesc si dau afara, creste foarte rapid, in jur de 5.5-7 metri pe an", au spus muncitorii.
Proiectul este coordonat de cei de la Consiliul Judetean care spera ca, pana in iarna viitoare, copacii sa ia locul parazapezilor.
Sunt la fel de eficienti si, in plus, nu se pot fura. Planta - asa cum ii spune si numele - provine din Suedia si creste 3 centimetri pe zi fara o ingrijire speciala.
Asa ca, spun autoritatile, pana la anul ar trebui sa fie o perdea ideala de protectie.
"Pe tronsoanele de drum afectate de zapada si viscol se creeaza probleme majore. Am decis sa plantam perdele de salcie energetica.
Plantam pe 20 de kilometri, valoarea fiind de 500.000 de euro, bani de la bugetul judetean", a spus presedintele Consiliului Judetean Arad.
Salcia mai are un rol. Este foarte elastica si, in cazul unor accidente, impactul cu un autoturism este mult mai mic decat cu un arbore obisnuit.
"Ne vom da seama in iarna 2014-2015. Deja, in cativa ani, investitia va fi recuperata", a spus Cristian Dragan, manager in cadrul CJ Arad.
Pentru ca se inalta foarte rapid, iar arborii ar trebui toaletati des, salcia numita si energetica devine si o foarte buna alternativa pentru incalzire.
Nu e poluanta si are o putere calorica mare. Cum tona de salcie energetica se vinde cu 50 de euro, autoritatile se pot gandi si la o sursa importanta de venit pentru bugetul local.