"Centura de diamant" a Clujului, data in folosinta, dupa 7 ani marcati de surpari si costuri dublate

Ultima actualizare: 24-11-2013 01:49

Cea mai scumpa sosea de centura din Romania a fost deschisa joi circulatiei, pentru a doua oara.

Vorbim despre ruta ocolitoare a Clujului, care se construieste de 7 ani si care a ajuns sa coste in final dublu fata de cat s-a preconizat, adica 140 de milioane de euro. Cei 24 de kilometri au fost inaugurati prima data de fostul premier Emil Boc, insa la scurt timp o parte din sosea s-a surpat. Joi, ministrul Dan Sova a participat la noile ceremonii.

La centura ocolitoare a Clujului, lucrarile au inceput in 2006. Pe atunci se preconiza ca cei 24 de kilometri vor costa 70 de milioane de euro. Cu timpul insa, suma a tot crescut. In 21 octombrie 2011, Emil Boc -pe vremea aceea premier - a inaugurat soseaua in prezenta ministrului Anca Boagiu si a impartit felicitari.

Insa surprizele de-abia incepeau. La scurt timp dupa inaugurare, in unele zone ploile si zapezile au provocat alunecari de teren iar valurile de pamant au rupt grinzile de sprijin. Joi, dupa doi ani de consolidari si reparatii, drumul a fost deschis din nou. Numai ca, minune: cei trei kilometri au dublat costul initial, ajungandu-se in final la 140 de milioane de euro.

"-N-am venit sa o inauguram, ca a inaugurat-o Boc de doua ori, dar o deschidem circulatiei. Le spun constructorilor ca pe langa lada de bere a lui Boc le dam o apa minerala daca nu se mai surpa pana in 2016. Si eu sunt curios sa aflu de ce a costat atata si de ce a durat atat, si o sa aflu printr-o ancheta pe care o sa o facem la CNADR. Daca exista suspiciunea unor fapte vom sesiza DNA.", a declarat Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte.

Dupa cati bani a inghitit pana acum, ocolitoarea Clujului a fost numita si "centura de diamant".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO