Drumul spre nicaieri. Cum a ajuns o sosea de 23 mil. EUR din Romania sa se termine in padure

Dată publicare: 23-11-2013 18:03
Dată actualizare: 26-11-2013 06:52


O investitie de 23 de milioane de euro se dovedeste inutila, in lipsa unui plan coerent si a unei comunicari eficiente intre oficialii din doua judete.

Vorbim despre un drum de 30 de kilometri, care ar fi trebuit sa uneasca localitati de munte din Hunedoara si Caras-Severin, dar care se termina brusc, in padure. Desi a fost inaugurat cu fast, in urma cu doua saptamani, de ministrul Muncii si cel al Transporturilor, drumul nu le este localnicilor de niciun ajutor.

"De acum incolo, calea este deschisa pentru acest tinut sa fie vizitat nu numai de oameni din Romania, ci din intreaga lume!", declara Mariana Campean, ministrul Muncii.

Drumul judetean ar fi trebuit sa faca legatura intre sapte localitati din Lunca Cernii si Rusca Montana si atat ministrul Muncii cat si ministrului Transporturilor si-au aratat entuziasmul in ziua inaugurarii.

"Era nefiresc ca in perioada asta in care construim autostrazi, construim tot felul de mall-uri si de minuni ale tehnicii, sa nu avem drumuri!", spunea Ramona Manescu, ministrul Transporturilor.

Problema este ca investitia, facuta in buna parte din fonduri europene, nu-si are rostul atata timp cat drumului judetean ii lipsesc 6 kilometri. Deocamdata, el face legatura cu... o poteca din padure. In Caras-Severin, santierul nici macar nu a inceput. Iar pe drumul forestier, putini se incumeta sa parcurga tot traseul, la pas sau cu caruta.

"Ne intalnim cu animale salbatice sau porci mistreti. Ii rau ca s-o terminat chiar acolo in varful dealului, in loc sa vina sa trecem si noi hotar cu Rusca", spune un localnic.

Aproape 80 de familii au rude in localitatile de la granita dintre Hunedoara si Caras-Severin. Le desparte insa drumul forestier de sase kilometri.

"la hotar s-or oprit si de acolo incolo zice ca-i de datoria sa faca la astia dincolo, d-apai s-o face, Dumnezeu stie", a declarat un localnic.

Oficialitatile locale din Hunedoara privesc, totusi, cu optimism situatia.

"Speram ca in urmatorii ani sa inainteze si cei de la Caras un pic si sa ne deschida si partea asta cu Banatul", a declarat Daniel Zepa, viceprimar Lunca Cernii.

La randul lor, cei din Caras-Severin au o explicatie pentru aceasta situatie absurda:

"Am avut pana acum alte prioritati, avem foarte multe drumuri in lucru in judet si cu certitudine se va face legatura. Eu zic ca anul 2014 vom rezolva si problema aceasta. In momentul de fata nu exista nici macar proiectul", a declarat Ilie Iova, vicepresedinte Consiliul Judetean Caras-Severin.

Asa ca, deocamdata, oamenii vor fi nevoiti, ca si pana acum, sa faca un ocol de 80 de kilometri pentru a ajunge dintr-o localitate in alta.
 

Tags: drum, sosea, autostrada,


VIDEO PROTVPLUS.RO