Solstițiul de iarnă 2017. Google sărbătorește solstițiul de iarnă printr-un Doodle
Solstițiul de iarnă 2017. Google și-a schimbat, vineri, logoul de pe prima pagină a motorului de căutare online pentru a marca solsțitiul de iarnă.
Solstițiul de iarnă 2017. Google afișeaza un șoricel care patinează peste o gaură în pământ, unde are adunată toată hrana pentru iarnă. Animația se termină cu o mișcare a șoricelului care se rostogolește în gaura din pământ, în timp ce este acoperit de zăpadă.
Solstițiul de iarnă 2017. Utilizatorii care dau click pe Google Doodle, sunt trimiși către o pagină de căutare pentru ”Solstițiul de iarnă 2017”, acolo unde le sunt oferite informații despre acest fenomen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Solstițiul de iarnă 2017. În fiecare an, deși iarnă meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
Solstițiul de iarnă 2017. După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în prima aproximație) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit “ecliptica”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.
Solstițiul de iarnă 2017. La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisferă australă a sferei cerești, la distanță unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de Ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit “tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
Solstițiul de iarnă 2017. La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă”-ținând cont de latitudinea medie a României, de 45°-la numai 21° față de orizont. în consecință, la această data, durată zilei are valoarea minima din an, de 8 ore și 50 minute, iar durată nopții are valoarea maximă, de 16 ore și 10 minute. Evident, în emisferă sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Solstițiul de iarnă 2017. Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. începând de la această data, până la 21 iunie, durată zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
Solstițiul de iarnă 2017. Google își modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalități.