Solistitiul de vara 2017. Pe 21 iunie incepe vara astronomica si e cea mai lunga zi a anului
Solstitiu de vara 2017. Pe 21 iunie, la ora 7.24 debuteaza Solstitiul de vara cand ”Soarele sta drept” si cand debuteaza vara astronomica, cea mai lunga zi a anului 2017.
Din vechime, ziua este legata de strangerea recoltei, cand se aprind torte pe campuri pentru indepartarea daunatorilor.
La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23° 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit astro-urseanu.ro.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
Cuvantul ”solstitiu” deriva din latinescul ”solstitium”, care inseamna ”soare care sta drept”.
In Romania, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, solstitiul de vara 2016 se va produce pe 21 iunie la ora 01.34. Ziua cea mai lunga a anului 2016 va avea in Romania o durata de 15 ore si 32 de minute, iar cea mai scurta noapte din acest an va avea o durata de 8 ore si 28 de minute.
”La aceasta data are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata noptii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor «nopti albe». Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers”, precizeaza site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.
Este interesant de amintit faptul ca, bazandu-se pe acest fenomen, invatatul grec Eratostene a reusit sa determine inca din anul 250 i.Ch., cu o precizie remarcabila, lungimea meridianului terestru. Astfel, observand Soarele la momentul culminatiei in ziua solstitiului de vara in orasele egiptene Siena, unde acesta se afla chiar la zenit, si Alexandria, unde Soarele avea o distanta zenitala de 7° 12', si cunoscand distanta terestra intre cele doua orase, Eratostene a obtinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operatie geodezica cunoscuta in istorie.
Solstitiul de vara este din vechime legat de strangerea recoltei. De acum incep sa se aprinda focurile pentru Noaptea de Sanziene. Se fac la raspantii, pe locul cel mai inalt, langa ape statatoare, pentru indepartarea bolilor si a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torte aprinse se poarta pe campuri, pentru a indeparta daunatorii. Este o perioada buna in an pentru organizarea nuntilor.