Cea mai lunga zi, cea mai scurta noapte din an. Cand are loc solstitiul de vara

21-06-2015 08:24


Duminica, la ora 19 si 38 de minute este solstitiul de vara in emisfera nordica, moment in care Soarele se afla la cea mai mare inaltime fata de ecuator.

Va fi si cea mai lunga zi din an: 15 ore si 32 de minute, si ii corespunde cea mai scurta noapte, de 8 ore si 28 de minute.

Incepand cu aceasta data, durata zilei va incepe sa scada, in urmatoarele 6 luni.

Simultan, in emisfera sudica este solstitiul de iarna, cand inaltimea Soarelui deasupra orizontului si lungimea zilei sunt minime.

Si nu este singurul eveniment astronomic important din aceasta perioada: pe 30 iunie se va adauga o secunda la timpul oficial, pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotatia Pamantului.

Pamantul s-a invartit mai lent, in ultimii doi ani, din cauza cutremurelor, dar si a meteoritilor. Asa se face ca ziua este mai scurta cu o secunda, au calculat astronomii.

Ca sa rezolve problema, pe 30 iunie, ultimul minut al zilei va avea 61 de secunde. Insa, aceasta secunda in plus ar putea bloca serverele care dirijeaza avioanele, coordoneaza semafoarele sau sistemele de telecomunicatii, spun specialistii IT.

Expertii de la Paris care calculeaza rotatia pamantului au decis ca timpul masurat cu exactitate de ceasul atomic trebuie ajustat rotatiei pamantului. Asa ca pe 30 iunie, ultimul minut al zilei va avea 61 de secunde. Apare insa o problema, spun specialistii IT. Secunda in plus actioneaza ca un virus in cazul unor calculatoare.

"O zi intreaga are 86.400 de secunde. La introducerea sau scoaterea unei secunde poate provoca dezastre majore. E o problema foarte cunoscuta in lumea Linux. Este foarte raspandit pe partea de internet si partea de automatizari industriale, sisteme de trafic aerian", spune Bogdan Botezatu, expert IT.
Si nu doar serverele care coordoneaza zborurile ar putea fi afectate.

Intr-un oras foarte aglomerat cum este Bucurestiul, calculatoarele sunt cele care coordoneaza cele mai importante semafoare. Ce se intampla daca virusul secundei in plus blocheaza aceste calculatoare circulatia devine un cosmar.

In plus, s-ar putea reseta si serverele retelelor GPS sau de telefonie mobila. In 2012, ultima data cand astronomii au adaugat o secunda in plus, unele linii aeriene si-au anulat zborurile, dupa ce toata infrastructura de calculatoare s-a blocat. Asa ca incearca acum sa programeze serverele astfel incat sa nu fie nevoie de o resetare completa.

VIDEO PROTVPLUS.RO