Solicitarea făcută premierului de primari. Cât a cheltuit un edil pentru un cămin cu 17 copii

Dată publicare: 02-03-2018 18:38
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Primarii din toată țara au fost vineri din nou la București și i-au cerut premierului să schimbe legea achizițiilor publice.

Procedurile ar dura chiar mai mult decât executarea proiectelor în sine, susțin ei. Iar revoluția fiscală i-a lăsat fără bani la bugetele locale. Nici unul nu a vorbit însă despre salariile mărite în unele locuri mai mult decât era cazul.

Liceul "Petru Rareș" din Târgu Lăpuș este un foarte bun exemplu despre cheltuirea dezastruoasă a banilor europeni. Are unul dintre cele mai moderne campusuri din ţară, o cantină utilată ca o bucătărie de restaurant, camere pentru 100 de persoane, cu câte 4 paturi şi două băi în încăpere, dar şi maşini de spălat şi terenuri de sport.

2 milioane de euro a fost investiţia, jumătate bani europeni şi cealaltă jumătate de la primărie. Însă atunci când au construit campusul, edilii nu şi-au pus o întrebare esenţială: vor avea elevi dornici să stea acolo? Pentru că la un an după deschiderea căminului sunt cazaţi doar 17 copii.

Mariana Pop, director liceul teoretic "Petru Rareş" din Târgu Lăpuş: "Condiţiile sunt extraordinare. Sunt condiţii de lux."

Primarii i-au spus premierului că nu mai au bani şi sunt nemulţumiţi de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Edilul Aradului spune că în Ungaria autorităţilor le trebuie 45 de zile să încheie un contract public.

Gheorghe Falcă, primarului Aradului: "Achiziţia trebuie să fie scurtă. Dacă achiziţia durează mai mult decât realizarea proiectului în sine, până la urmă ce e mai important?"

La Iaşi, primarul Mihai Chirică spune că ar putea pierde 58,6 milioane de euro, bani pentru autobuze electrice, tramvaie sau troleibuze. Birocraţia excesivă ar fi de vină şi în acest caz.

Mihai Chirică, primarul Iaşului: "La nivelul României, pe axa 4, nu este depus niciun proiect."

Primarii s-au oferit să devină parteneri ai Ministerului Transportului şi să scrie împreună proiecte pentru centuri ocolitoare şi autostrăzi. Premierul le-a promis doar că va analiza sugestiile lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO