La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 17:04
Categorie: Social

Investiţii de milioane de euro risca să se ducă pe apa sâmbetei după ce unii primari au demarat lucrări pe care nu le pot duce la bun sfârşit.

De exemplu, la Slobozia Moară, în judeţul Dâmboviţa, reţeaua de canalizare nu poate fi dată în folosinţă de 4 ani, pentru că primăria nu are bani să construiască şi staţia de epurare, aşa cum ar trebui. Înglodata în datorii, administraţia nu mai are nicio soluţie şi spera să găsească sprijin la consiliul judeţean. Momentan, răspunsul de acolo e negativ.

Sătenii din Slobozia Moară s-au bucurat degeaba când li s-a spus că în sfârşit vor scăpa de chinul mersului la toaletă în curte, şi că vor avea acasă, bai civilizate. De 4 ani aşteaptă racordarea ţevilor la reţeaua de canalizare, dar în zadar.

„Noi trăim ca în Evul Mediu! În alte ţări, la munte, unde de abia se ajunge, au şi canalizare şi apă, iar noi aici, la
o aruncătură de băţ de Bucureşti, nu avem nimic!", spune o localnică. „Nu funcţionează, de ce să mint, scurgere nu există. E începută de foarte mult şi terminată pentru nepoţii sau strănepoţii noştri, după cum se mişcă lucrurile!”, spune un bărbat din localitate

Contractul pentru construcţia staţiei de epurare, în valoare de aproape 5 milioane de lei, a fost semnat de foştii edili ai comunei, în 2007. Peste un milion de lei au venit de la Administraţia Fondului de Mediu, iar restul ar fi trebuit suportaţi din bugetul local al comunei. Dar edilii nu au făcut asta..

Lucian Marin, viceprimarul comunei Slobozia Moară, „comuna nu suporta aceşti bani, bugetul nostru este foarte mic. A fost un contract păgubos din partea noastră. Soluţie, să ne ajute consilul judeţean, nu ştiu să vă spun.”

Numai că şi cei de la judeţ nu le dau prea mari speranţe localnicilor din Slobozia Moară. Au mai acordat sume de bani şi în anii trecuţi, iar lucrările au tot bătut pasul pe loc...

Alina Manole, vicepreşedinte CJ Dâmboviţa: „Există proiectanţi care fac proiect, iar pe măsură execuţiei se trezesc că sunt lucrări suplimentare de 30-40 la sută din valoarea proiectului, acestea nu pot fi bugetate. Oricine, când vrea să îşi cumpere şi o casă şi o maşină, îşi face un buget, dacă îl depăşeşte cu 50 la sută, de unde să mai aibă bani să continue”.

Firma de construcţii a intrat în faliment, iar zona unde ar fi trebuit să fie staţia de epurare este năpădita acum de buruieni. Până şi pancarta care anunţa lucrarea... a ruginit. Conform datelor Institutului naţional de Statistică, în 2016 mai puţin de jumătate din populaţia româniei avea locuinţa racordată la un sistem de canalizare.

Comunele în care primarii și-au mărit salariile, deși oamenii n-au canalizare sau drumuri asfaltate
Comunele în care primarii și-au mărit salariile, deși oamenii n-au canalizare sau drumuri asfaltate
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mars impotriva avortului la Iasi
Marș împotriva avortului la Iași. Mesajul tatălui unei fetițe cu sindromul Down
Ce a găsit un bărbat în timp ce lucra în grădină. Este din al Doilea Război Mondial
Ministrul Transporturilor: TAROM va anula mai multe curse
Un microbuz cu călători, implicat într-un accident în staţiunea Mamaia
Un mort şi doi răniţi într-un accident produs în județul Hunedoara
Spor de xerox la o primărie din Gorj. Ce spune edilul despre această recompensă
taxi
Un taximetrist din Iași, amenințat cu cuțitul. Ce au cerut agresorii
Bătrână din Deva, salvată de hoţi de o funcţionară de la bancă. Ce i-a spus
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani
O autocisternă cu sodă caustică s-a răsturnat în Vaslui
Singurul câine din România care poate să descopere cadavre înecate
De la ce vârstă te numești bătrân. Efectele unui fenomen fericit