Miercuri, ca la un semn, românii au inundat piețele și magazinele. Listele sunt lungi, iar Paștele, tot mai aproape.

Tarabele cu verdețuri pentru drob, stufat ori borș de miel au avut cei mai mulți vizitatori. Pentru că specialitățile gătite cu această ocazie cer cantități însemnate de pătrunjel, mărar, ceapă, lobodă ori usturoi, o plasă cu toate acestea este mai scumpă ca una de carne. Prețurile diferă, însă, de la oraș la oraș.

Verdețurile și legumele au avut un succes uriaș. Practic, n-a fost plasă în Obor din care să nu răsară codițe de ceapă sau usturoi. Clienții care au fost dispuși să dea 30 de lei pe kg au luat roșii românești la concurență cu suratele lor cherry dulci aduse din Grecia, dar ceva mai ieftine.

Cumpărător: Leuștean, leuștean verde. Numai verdețuri, numai verdețuri am luat.

Cuplu: Am luat șase de ceapă, șase de usturoi, iau să fac salată de boeuf. Miel, drob, ouă s-au făcut, cozonacii îi cumpăram. Numai mielul, cu astea 600, în jur, pentru verdețuri și miel.”

Cumpărător: Am luat mărar, pătrunjel, leuștean și ridichi. Am luat brânză nouă de oaie.

O legătură de verdeață costă un leu, însă e mai sărăcăcioasă. În schimb, una ceva mai bogată costă dublu. Ștevia e cinci lei legătura, iar salata trei lei bucata. Și uite așa se adună. Ne confirmă și Lucia. La masa de Paște vor fi doi adulți, dar și Spiridon, Efrem, Iustin și Daria. Deci șase guri. Bugetul total alocat este de 1.000 de lei.

Băiețel: Eu duc brânzeturile, eu duc verdețurile și tata duce restul.

Fetiță:Mie îmi place pasca cel mai mult, cu stafide și cu brânză. Cel mai mult îmi place.

Lucia:Am luat ce ne trebuie pentru pască, drob, salata boeuf, verdeață.

Reporter: Platou rece?

Lucia: Da, vor copiii că au ținut post și vor să mănânce carne.

Reporter: Bugetul în familie?

Lucia:Se apropie, dacă nu depășește chiar mia de lei.”

O femeie speră că o să vândă toate cele 1.000 de legături de verdeață într-o singură zi.

Vânzătoare: Ieri a plouat foarte tare. Dacă le lăsam pline de pământ, aveau alt aspect. Toată noaptea am stat să le spălam, să le facem legături.

Reporter: Câte legături ați făcut azi de lobodă?

Comerciant:Nu știu.

Reporter: Săptămâna trecută n-ați dat nimic?

Comerciant: Nu, le-am aruncat.

Dacă printre tarabele cu verdețuri este o zumzăială continuă, cel mai aglomerat este la miel. Coada se întinde de la un magazin la altul, pe tot culoarul. În mare parte, oamenii cumpără fie sferturi, fie jumătăți de miel. De pildă, o jumătate de miel la 3-4 kg poate costa undeva la 150 de lei, însă să știți că e cam mic, nu are prea multă carne. Aici găsiți și miei din diferite regiune ale țării, avem Dobrogea și Ardeal. Prețul, însă, nu diferă, poate cu un leu în plus sau în minus, însă nu depășește 40 de lei pe kg.

Și piețele din țară au fost aglomerate. În unele zone, vânzătorii au fost dispuși să negocieze.

Vânzătoare:Am vândut carne de miel, pulpă, costiță, intestine, ficat. Inițial, la 40 de lei, dar în funcție de client, am făcut oferte și am scăzut din preț.

La Galați, roșiile românești sunt mai scumpe cu 5 lei ca în Piața Obor din București.

Reporter: Roșiile la ce preț sunt?

Comerciant: 35 kilogramul. Roșii de Izbiceni. Românești garantat.

Aici carnea de miel costa și 55 de lei kilogramul.

Reporter: E prea scump și pentru dumneavoastră, să o aduceți și să o comercializați?

Comerciant: Da.

Reporter: La ce prețuri găsiți dumneavoastră mielul?

Comerciant:45, fără TVA.

Reporter: Și la cât ar trebui să o scoateți pe piață?

Comerciant:60, măcar!

În vestul țării, comercianții cer 45-50 de lei pentru un kg de miel. În cazul verdețurilor, prețurile sunt comparabile cu cele din restul țării.