Episcopul de Huşi a devenit un simplu călugăr pe nume Corneliu Onilă. Decizia BOR
Episcopul a renunţat la funcţia importantă pe care o avea în Biserica Ortodoxă română, după ce scandalul sexual în care a fost implicat l-a adus la judecată în faţă Sfântului Sinod.
Fostul episcop susţine în continuare că este nevinovat şi că în filmarea compromiţătoare, care l-a expus într-un moment intim cu un alt bărbat, era de fapt altcineva.
Şefii Bisericii Ortodoxe Române l-au presat săptămâni la rând să se retragă din funcţia de Episcop al Huşilor, însă Corneliu nu a cedat. Vineri, în a doua zi de judecată a Sfântului Sinod, ierarhul a devenit simplu călugăr, dar numai după ce şi-a spus punctul de vedere în faţă şefilor săi.
Tranşarea cazului, mai puţin rapidă şi elegantă decât a sperat Patriarhia, a venit abia când judecata bisericească era gata să înceapă.
Fostul episcop neagă în continuare că el este cel surprins în imagini şi susţine că pleacă din preoţie spre liniştea enoriaşilor. Dar în acest context orice încercare de a se disculpa devine irelevantă. Nu mai poate sluji, nu mai are funcţii administrative şi nici nu mai poate reintra în Sfântul Sinod tot restul vieţii.
În timp ce consilierul Bisericii dădea presei o veste îndelung aşteptată şi de cler, dar şi de opinia publică, din Palatul Patriarhal s-au retras discret membrii Sfântului Sinod. În acest punct mai rămâne să fie stabilit cine va ocupă scaunul rămas vacant la Episcopia de Huşi, după retragerea de bunăvoie a fostului Preasfintit Părinte Corneliu.
Pentru moment, atribuţiile au fost preluate de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar în următoarele două luni va fi decis succesorul.
Experţii în istoria şi filosofia religiilor susţin că acest final - înlăturarea episcopului - era singurul posibil pentru Biserica Ortodoxă, care odată cu acest caz, şi-a impus reguli mai stricte de probitate morală, la nivelul superior ierarhic.
Creştinismul are în centru ideea de mântuire, fie prin călugărie, care presupune castitate absolută, fie prin naşterea de prunci. Aşa că atât ortodoxia, cât şi lumea catolică privesc homosexualitatea drept un păcat grav, ce nu poate fi cu niciun chip ascuns sau iertat unui înalt prelat care este şi călugăr, spun experţii.