Patriarhia îl consideră pe episcopul de Huși "căzut din punct de vedere moral"

Dată publicare: 17-08-2017 07:06
Dată actualizare: 24-08-2017 16:16


De la prima ora a dimineţii, capii ortodoxiei române, chemaţi de urgenţă din toate colţurile lumii, discută paşii de urmat pentru dezamorsarea scandalului sexual, apărut în Episcopia Huşilor.

Părintele Corneliu, episcopul suspendat, a stat alături de colegii săi din Sfântul Sinod, care au schimbat joi regulamentele interne, tocmai pentru a-i pregăti judecată.

Abia vineri, prelatul filmat în ipostaze intime cu un confrate, va putea oferi argumente - inclusiv probe, dacă există - pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Vor fi ascultaţi - şi cel mai probabil sancţionaţi - şi cei trei colegi, care au încercat să îl şantajeze cu imaginile compromiţătoare.

Reprezentanţii Patriarhiei Române îl cataloghează deja pe Corneliu, episcopul de Huşi, drept "căzut din punct de vedere moral".

Episcopul de Huşi a fost convocat la Palatul Patriarhal cu titlu obligatoriu, la fel ca toţi ceilalţi membri ai Sfântului Sinod. Chiar dacă de aproape o luna este oprit de la slujire şi a întrerupt comunicarea cu superiorii, a venit devreme şi a intrat discret în clădire.

De fapt, şi şedinţa a început cu două ore mai devreme decât era anunţat, semn că se doreşte tranşarea rapidă şi categorică a cazului. Şi, mai ales, cu un minim prejudiciu de imagine.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: "Se pune problema unei cerneri în viitor. Nemaiexistând un asemenea caz, nu puteam asigura maximă obiectivitate în acest caz şi nu erau destule pârghii procedurale. În acest moment ele există."

Ziua de joi a fost rezervată unor schimbări de regulament, astfel încât judecarea preotului expus în ipostaze intime, de natură homosexuală, să nu îi lase acestuia loc de contestaţii, pe baza unor posibile vicii de procedura. Acesta a asistat la discuţii ca martor.

Cei 55 de ierarhi, incluzându-i pe şeful BOR şi pe actualul episcop de Huşi, nu au părăsit Palatul Patriarhal, nici măcar în timpul mesei de prânz. Cu siguranţă că procedurile nou adoptate permit că prima varianta pusă pe tapet să fie caterisirea.

În această situaţie, cel care încă este numit în comunicările oficiale ale Patriarhiei drept "Părintele Corneliu" îşi va pierde toate atributele administrative. Va putea păstra legătură cu biserica doar în calitate de călugăr.

În acest scenariu, cel care va prelua funcţia vacanţă va fi superiorul episcopului Corneliu, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română: "Dacă episcopul de Huşi nu aduce argumente convingătoare, factuale care să demonteze ceea ce întreagă presă a văzut, adică inclusiv conţinutul unui film care îl incriminează, din păcate fără drept de apel, în acel moment probabil lucrurile vor atinge finalul".

Până acum, episcopul acuzat de comportament imoral nu a depus o cerere de retragere din funcţie, deşi superiorii ierarhici i-au cerut apăsat acest gest de onoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO