Situație stânjenitoare pe litoralul românesc. Multe dintre obiectivele turistice sunt închise, în plin sezon estival
Situație stânjenitoare pe litoralul românesc. În plin sezon estival, multe dintre obiectivele turistice de la malul mării sunt închise.
Și asta pentru că au intrat în procese de reabilitare, după ce clădirile istorice au ajuns să reprezinte un pericol pentru turiști.
Acvariul din Constanța, Edificiul Roman cu Mozaic sau Muzeul Arheologic de la Histria nu se pot vizita acum.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Histria este cel mai vechi oraș atestat, din antichitate, pe teritoriul României. Este o minune arheologică, spun istoricii. Cel puțin 10 mii de turiști vizitau, în timpul verii, cetatea, dar și muzeul.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, conducerea sitului arheologic a anunțat, însă, că acesta va fi închis o bună parte din vară, pentru executarea unor lucrări de reparații.
George Stan, muzeograf Complexul Muzeal Histria: „Exista riscul să se desprindă o bucată de tencuială și să fie accidentată o persoană."
Nu puteți să mergeți nici la cetățile Carsium și Hipogeu, Edificiul Roman ori la Acvariul din Constanța. Clădirile vechi și neîngrijite de zeci de ani reprezintă un pericol real. La acvariu, o bucată din tavan s-a desprins și a căzut lângă un grup de oameni.
Adriana Manolache, șef secție Acvariul Constanța: „Suntem închisi temporar pe o perioadă încă nedeterminată."
Multe familii cu copii, venite la mare și pentru altceva decât pentru plajă, sunt dezamăgite.
Fată: „Am constatat cu stupoare că sunt închise. Erau dornici să vadă speciile de pești și să revadă acvariul dar nu s-a putut."
La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările au început din iarnă. Aici umezeala a facut mult rau.
Sorin Marin Colesniuc, cercetător științific : „Se repară în primul rând acoperisul. În anii trecuți, dacă timp de o oră ploua în Constanța, aici apa mai curgea încă 2-3 zile și stăteam cu gălețile, să nu ajungă jos, la mozaic."
Și Cazinoul este încă în renovare. Cei care ajung pe faleză și spera să vadă edificiul fără schele mai au de așteptat până la sfârșitul anului 2024.
Diana Slav, ghid turistic: „M-ar fi bucurat să se reabiliteze în afara sezonului turistic. Trebuie să am grijă când le recomand turiștilor ce mai pot vizita în Dobrogea."
Ca să nu își piardă clienții, ghizii au refăcut traseele turistice și le recomandă celor care ajung pe litoral excursii la monumentul de la Adamclisi ori în cetățile Enisala, Capidava sau Halmyris.
În Constanța, casele din vechile cartiere au încă farmecul lor, la fel și moscheeea construită la începutul secolului trecut și Catedrala "Sfântul Petru și Pavel".
Și Castrul Roman din localitatea Ovidiu a intrat în circuitul turistic din această vară.