Sistemul medical este sufocat. În 14 județe și București nu mai sunt locuri la ATI

×
Codul embed a fost copiat

Este doliu de miercuri în alte 82 de familii și suntem periculos de aproape de trei mii de infectări cu coronavirus, în doar 24 de ore.

Cu un sistem medical sufocat în multe dintre unitățile de terapie intensivă din țară, situația generată de infecția cu SARS-CoV-2 este critică. Sute dintre ai noștri luptă pentru viață, iar dacă numărul lor va continua să crească, va fi dezastru. Avem județe în care nu mai sunt paturi de terapie intensivă, pentru bolnavii de coronavirus, deși autoritățile știau încă din vară că am putea ajunge aici, dar au făcut promisiuni și mai puțin lucruri concrete.

Cu 612 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 în secțiile de terapie intensivă, sistemul medical românesc începe să cedeze.

În 14 județe și în București, în spitalele COVID, nu mai sunt locuri la ATI pentru bolnavii în stare gravă.

Cei responsabili știau că se va ajunge aici încă din vară.

Citește și
Nelu Tataru
EXCLUSIV. Care este cel mai negru scenariu pentru România. Tătaru: ”Deja suntem întinși la maxim”
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

În iunie, premierul Ludovic Orban se lăuda cu achiziția a 200 de ventilatoare din Statele Unite și făcea promisiuni.

Ludovic Orban, premier: „Se ştie că avem o capacitate limitată de tratare în paturi din ATI cu ventilatoare şi este foarte important ca, în viitorul apropiat, să creştem semnificativ numărul de paturi cu ventilatoare, astfel încât să fim pregătiţi pentru orice situaţie."

Au trecut patru luni de atunci și nu suntem pregătiți să luptăm așa cum trebuie cu virusul. În toată țara, în secțiile ATI, putem trata numai 1.050 de pacienți în stare gravă cu SARS-CoV-2.

Carmen Dorobăț este manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași și vorbește despre o situație cinică. S-a ajuns ca doar moartea unor pacienți din ATI să fie salvatoare pentru alții în stare gravă.

Carmen Dorobăț: „În momentul de față avem două locuri libere, pentru că, din nou spun, din nefericire, au fost două decese, dar în spital există pacienți cu potențial de agravare. Deci acele două locuri nu vor rămâne libere pentru o lungă perioadă de timp."

În Iași sunt promise de mai multă vreme șase paturi noi de terapie intensivă, cu ventilatoare, pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Ar trebui amenajate la spitalul CFR, dar cei din conducere nu au găsit un spațiu pentru ele și lipsesc și avizele de la Direcția de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății promite că situația se va rezolva în câteva zile, când în Iași va fi deschis și un spital modular cu o capacitate de 48 de paturi de ATI. 28 dintre ele ar urma să înceapă să fie folosite chiar de săptămâna asta.

Pe de altă parte, în Brașov s-au amenajat, cu 12 milioane de lei, 28 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus într-un spital modular. Jumătate zac nefolosite, deși în august promisiunile directorului medical erau altele.

Cătălin Mișarcă, director Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov: „Ca să fim realiști, eu cred că în septembrie va funcționa. În prima parte a lui septembrie."

Suntem în octombrie și doar 14 paturi pot primi pacienți.

Direcția de Sănătate Publică Brașov caută scuze.

Andrea Neculau, director DSP Brașov: „Paturi avem, echipamente avem, acum ne trebuie și specialiștii. Motivația unor specialiști de o competență atât de mare de a veni pe post pe o perioadă determinată este mică. Prin urmare, ar fi motivant ca aceste posturi să fie scoase la concurs pe perioadă nedeterminată."

Nu s-au găsit medici nici în Galați pentru o unitate mobilă de terapie intensivă. O lună secția a stat încuiată.

Într-un final s-a găsit cheia, dar unitatea mobilă a fost trimisă în Timiș. Așa se face că, acum, în Galați mai sunt doar două locuri libere în secțiile ATI. Moartea a patru pacienți a mai redus din presiune.

Oana Contoman, purtător de cuvânt Prefectura Galați: „Unitatea Mobilă nu a devenit operațională, deoarece s-a motivat faptul că nu există personal medical care să poată să lucreze în unitatea mobilă de ATI.”

Nu ar fi trebuit să ne confruntăm cu astfel de situații dacă Guvernul și Ministerul Sănătății, care administrează sistemul medical, ar fi gestionat mai bine lucrurile în spitale.

Avem 4.600 de paturi de terapie intensivă în unitățile medicale din țară, dar o mie dintre ele nu au ventilatoare. Mai rămân 3.600 care ar putea fi folosite pentru pacienții în stare gravă infectați cu SARS-CoV-2.

Este drept, unele sunt rezervate pentru pacienții cu alte afecțiuni severe, dar de ce pentru bolnavii cu coronavirus avem doar 1.050, a încercat să explice miercuri Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Terapia intensivă nu o poți face în orice spital de campanie. Trebuie să fie dotate cu oxigen și alte ultilități pe ATI. Trebuie să ai și structura de ATI, o componentă dotată cu tot ce înseamnă gaze, aparatură, componentă umană."

Sunt probleme nerezolvate în cele opt luni de când a început pandemia de coronavirus în România. Și nu sunt singurele. Nu am știut nici cum să repartizăm paturile de ATI pentru bolnavii cu coronavirus în spitalele din țară, susțin reprezentanții Societății Române pentru Anestezie și Terapie Intensivă.

Dorel Săndesc, vicepreșdinte Societatea Română pentru ATI: „Îmbolnăvirile nu țin cont de distribuția geografică a paturilor. Sunt zone unde mai sunt locuri și sunt zone unde secțiile de ATI sunt pline. Asta este situația."

Din acest motiv am ajuns, de pildă, să ducem pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din București la Botoșani. În cazurile grave transportul pacienților înseamnă un risc în plus pentru sănătate.

Cu un sistem medical care în unele secții de terapie intensivă au ajuns la capacitatea maximă de tratare a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, România a numărat un nou număr record de decese.

82 de familii își plâng morții și situația nu pare să se îmbunătățească pentru că doar în ultimele 24 de ore miercuri au fost confirmate alte 2.958 de cazuri de îmbolnăvire.

Dacă infectările cu coronovarius vor continua să crească, în curând nu vom mai avea nici medici pentru cazurile grave. În toată țara avem doar o mie de doctori specializați în ATI și în jur de 800 de rezidenți. Autoritățile spun însă că rezidenții nu pot fi lăsați singuri la îngrijirea bolnavului.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Noi restricții în București. Se închid sălile de jocuri de noroc, barurile și discotecile
Noi restricții în București. Se închid sălile de jocuri de noroc, barurile și discotecile

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă, pentru a discuta implementarea unor noi restricţii.

EXCLUSIV. Care este cel mai negru scenariu pentru România. Tătaru: ”Deja suntem întinși la maxim”
EXCLUSIV. Care este cel mai negru scenariu pentru România. Tătaru: ”Deja suntem întinși la maxim”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că cel mai negru scenariu pentru România nu îl reprezintă numărul foarte mare de cazuri de infectări cu Covid-19 într-o singură zi, așa cum s-a întâmplat miercuri, 7 octombrie.

Covid-19. Ministrul Sănătății, despre situația gravă din România: ”Este un moment de cumpănă”
Covid-19. Ministrul Sănătății, despre situația gravă din România: ”Este un moment de cumpănă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut, miercuri, declarații de presă la Palatul Victoria, ca urmare a bilanțului grav de infectări cu Covid-19 în România, înregistrat în ultimele 24 de ore.

12.000 de restaurante, închise la interior, în București. Proprietar: „Numai mesaje panicate şi de frică”
12.000 de restaurante, închise la interior, în București. Proprietar: „Numai mesaje panicate şi de frică”

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă, miercuri, pentru a discuta despre posibile noi restricţii.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.