Cod Portocaliu și Galben de ploi torențiale în aproape toată țara. Zonele lovite de vijelii și grindină

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018 12:34
Categorie: Vremea

Meteorologii au emis, vineri, două noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică şi au extins numărul judeţelor vizate.

Două treimi dintre judeţele ţării sunt sub coduri de vreme rea, cel puţin până sâmbătă seara.  Cel mai rău va fi în zona Moldovei, arcul carpatic şi parţial în Transilvania, pentru că acolo este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente.

Potrivit meteorologilor, până sâmbătă la ora 6.00, este cod galben de ploi abundente în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat, nordul Munteniei şi zona montană şi deluroasă a Olteniei.

”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, de vineri de la ora 15:00 până sâmbătă la ora 6:00, 12 judeţe vor fi sub cod portocaliu.

”În jumătatea de nord a Moldovei, zona Carpaţilor Orientali, local în Maramureş şi în sud-estul Transilvaniei temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi pe arii restrânse 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp”, mai spun meteorologii.

Judeţele care vor fi sub cod portocaliu sunt Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Bacău.

De asemenea, de sâmbătă de la ora 6:00 până duminică la aceeaşi oră, va fi cod galben în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei şi Maramureşului, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină.

”Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, au mai spus meteorologii. Potrivit acestora, zece judeţe vor fi sub cod portocaliu, de duminică de la ora 6:00 până la ora 23:00.

Prognoza meteo până luni

În București, sâmbătă avem o zi cam naplacuta, cu mai multe reprize de ploaie, fenomene electrice şi vânt activ. Duminică se răceşte, domina atmosfera închisă şi o să mai plouă din când în când. 

Luni scad şansele de ploaie, apare puţin şi soarele, dar vom avea temperaturi foarte modeste. Pe la amiază vor fi doar 21-22 de grade, iar noaptea, minimă va ajunge pe la 10 grade.

La munte avem în continuare vreme rea, înnorări persistente, averse în toate masivele şi cantităţi mari de apă. Se mai pot acumula 50-60 de litri de apă pe metru pătrat, vor fi şi condiţii de grindină.

Sâmbătă ne-aduce alte averse consistente, perioade cu instabilitate accentuată şi un vânt intens, îndeosebi pe creşte.

Duminică, ploile apar local către seară şi doar prin Bucegi se mai pot acumula 20 de litri de apă pe metru pătrat. Se răceşte simţitor, iar în zona montană înaltă, în special din Meridionali, trecător va fi lapoviţa şi chiar ninsoare.

Începem o nouă săptămâna cu vreme mai bună şi temperaturi în uşoară creştere. Totuşi, prin Carpaţii Orientali şi Meridionali mai vin câţiva stropi de ploaie, iar pe creşte mai sunt condiţii de lapoviţă sau ninsoare.

Vreme urâtă găsim şi la malul mării. O să plouă din când în când, vor fi şi descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperaturile se menţin la valorile de azi: 24-25 de grade pe plajă şi în jur de 22 de grade în apa mării.

Vreme urâtă avem şi mâine: mulţi nori, averse pe zone vaste şi un vânt intens după-prânz. Duminică prindem multe ore cu soare, dar se răcoreşte; vântul rămânem cam insistent şi mai vin câteva averse slabe.

Şi luni mai sunt ceva condiţii de ploaie, dar în ansamblu avem vreme frumoasă; se domoleşte vântul şi temperaturile cresc uşor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Dezastrul provocat de ploile torențiale. Meteorologii anunță că situația se va înrăutăți
Dezastrul provocat de ploile torențiale. Meteorologii anunță că situația se va înrăutăți
VIDEO PROTVPLUS.RO
vreme
Lapovița și ninsorile domină aproape toată țara. Vreme destul de mohorâtă
Vremea rămâne închisă în majoritatea zonelor țării. Unde sunt așteptate precipitații
Lapoviţă şi ploi până la Crăciun. Ceaţa a bulversat activitatea pe Aeroportul din Iaşi
ANM: Zonele în care maximele vor ajunge până la 6 grade. în următoarele 2 săptămâni
Săptămâna începe cu ploi și lapoviță în aproape toată țara. Prognoza meteo până joi
Ploi slabe în unele regiuni, duminică. Zonele în care o să ningă marți
vremea iarna soare
Maxime de până la 11 grade în acest weekend. Vremea se răcește de săptămâna viitoare
Vremea 7 decembrie 2018. Zonele în care sunt anunțate ploi în weekend
Motivul pentru care viticultorii britanici nu se tem de încălzirea globală
Vremea 6 decembrie 2018. Zonele în care revine gerul
Se întorc ninsorile. Zonele care vor fi acoperite de zăpadă
Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Prognoza meteo de Sărbători