Situație alarmantă pe litoral. Echipamentele de semnalizare și chiar salvamarii au ajuns ținta hoților
Situație alarmantă pe litoral. Echipamentele de semnalizare din apă, și chiar salvamarii au ajuns ținta hoților și a turiștilor teribiliști.
În Mamaia, zeci de balize care îi atenționează pe oameni unde este periculoasă îmbăierea, dispar, ori sunt distruse. Salvamarii avertizează că acest lucru poate costa vieți. Cei care comit astfel de fapte, riscă dosare penale, și într-un final chiar închisoarea.
Astfel de lucruri se petrec aproape zi de zi. Unele balize sunt însă furate cu totul. Grav este că odată cu lărgirea plajelor din stațiunea Mamaia geamandura de avertizare este montată aproape de mal întrucât a crescut şi adâncimea în zona de îmbaiere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Victor Fedul, şef serviciu salvamar: ”Semnalizarea prin balizaj este benefică pentru cei care ştiu să înoate dar foarte puţin”.
Astăzi, au fost valuri destul de mari iar salvamarii au arborat steagul galben de avertizare. Într-o astfel de zi, lipsa unei singure balize poate însemna pericol de înec.
Valentin Ivan, şef sector salvamar Mamaia: ''Uitaţi acolo este la o adâncime de 1.50-1.60 maxim ele delimitează zona de îmbăiere cu zona de agrement. Dacă aceste balize nu ar fi amplasate există riscul de accident sau chiar înec. Au fost situaţii a doua zi când am început programul am rămas fără trei sau patru balize într-o porţiune de plajă”.
Unii dintre cei care vin pe litoral în vacanță nu știu care este semnificația geamandurii.
În Costinești, în schimb hoţii nu s-au mulţumit cu geamanduri şi au prădat direct un salvamar în timp ce acesta era implicat într-o operațiune de salvare. Un tânăr de 18 ani tocmai fusese scos din mare, iar medicii încercau să îl resusciteze, când un turist i-a furat telefonul celui care coordona aterizarea elicopterului SMURD. Un polițist care era în timpul liber l-a ajutat să își recupereze aparatul.
Daniel Bunceanu, subinspector IPJ Covasna: ”A început să se agite pentru că nu avea cu ce să comunice cu pompierii Smurd şi cu elicopterul. Am început să căutăm împreună. Pe baza unei informaţii primite de la o persoană, l-am identificat a fost oprit şi telefonul a fost restituit”.
Andreea Iliescu, ofiţer de presă IPJ Constanța: ”Această persoană a fost condusă la sediul poliţiei Costineşti şi s-a întocmit şi un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt”.
De-a lungul timpului din apropierea foişoarelor salvamarilor au dispărut inclusiv echipamente în timp ce proprietarii erau la intervenţii.