Operațiuni dramatice de salvare pe litoral, o familie întreagă luată de ape. ”Oamenii sunt inconștienți”

Ultima actualizare: 30-08-2020 20:39

Operațiuni de salvare dramatice pe litoral, unde un bărbat de 76 de ani a murit înecat, iar altul de 40 de ani este de negăsit. Cel din urmă sărise în apă după copiii lui, spun salvamarii, care au avut duminică aproape 200 de intervenții.

 

Numai în Constanța și Mamaia, 60 de persoane au fost scoase din valurile furioase.

Patru salvamari, un skijet și o jumătate de oră de luptă cu valurile. Așa s-a scris operațiunea de salvare a acestui bărbat.

Curenții l-au dus rapid în larg. În nici zece minute, un alt turist s-a regăsit în același impas.

Alin Andrei Neculae, salvamar: "Oamenii sunt inconștienți, nu respectă sfaturile și ignoră steagul roșu. Curenții, curenții foarte puternici bat S-E și în această zonă din spatele meu este foarte periculos".

În Venus, salvamarii au intervenit pentru patru membri ai aceleiași familii, din Călărași.

Martor: Copilul plutea cu spatele în sus părintele, tatăl era înecat cu picioarele în jos în apă, cu capul la 2 cm deasupra apei.
Reporter: A încercat tatăl să își salveze copilul?
Martor: Da, da, da! Copilul a fost salvat, l-au scos salvamarii la mal, a fost resuscitat și-a revenit. O familie întreagă!”.

Fata de 14 ani a reușit să iasă singură. Fratele mai mic, în vârstă de 9 ani, este la spital, stabil.

Însă mătușa lui, scoasă fără suflare din apă, se află în stare critică. Între timp, salvatorii îl caută pe capul familiei, înghițit de valuri.

Lt. Remus Grigore, ISU Dobrogea: ”Intervenim cu o echipă de 11 scafandri pentru căutarea persoanei dispărute din Venus. Avem elicopterul care ne ajuta să îl descoperim dacă îl aduce la suprafață, cei din apă, scafandrii care caută pe lângă dig, avem două ambarcațiuni la fața locului".

 

Turiștii îi înjură pe salvamari

 

Florin, salvamar Venus: Sunt curenții foarte puternici, sunt curenți de fund.
Reporter: Vă asculta lumea când le spuneți să nu intre?
Florin: Nu, nu, nu! Avem multe injurii că e apa noastră, că vrem să facem noi baie… ceva de genu, adică sunt agresivi”.

Furtunile din larg generează curenți de adâncime, extrem de periculoși. Totodată, aduc valuri spectaculoase la țărm.

Răpiți de frumusețea sălbatică a mării, turiștii ignoră steagul roșu de pe plajă. Asta presupunând că știu semnificația acestuia - pericol, scăldatul interzis!

Oamenii se aventurează în apă omițând un alt aspect: în astfel de condiții, contează prea puțin cât de bun înotător ești.

Turist: ”Probleme ar fi și pentru o persoană care știe să înoate. Eu înot bine și nu am curaj să mă bag în larg”.

Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia – Constanța: "Un sfat celor care totuși încalcă această regulă: să nu intre în panica, să fie purtati de curent până vine cineva și dacă încearcă să lupte cu curentul îi dovedește și se poate termina foarte, foarte tragic".

În acest week-end, ultimul de vară, peste 120.000 de turiști au venit la mare. Asta, dacă luăm în calcul doar numărul locurilor de cazare înregistrate oficial.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO